A Kúria dönthet a devizahitelesek sorsáról

Fontos döntés készül a devizahitelek kapcsán: jövő héten, kedden dönt a Kúria abban a perben, amelyet a devizahitelesek indítottak a kereskedelmi bankok ellen. A tét nagy, hiszen a Kúria döntése precedenst is teremthet a többi bíróság számára, ami tömeges pereket eredményezhet. Bár a magyar jog az amerikai joggal ellentétben nem a precedensekre épül, a Kúria döntése kényelmes hivatkozási alapot jelenthet az ügyben kevésbé járatos bíróságok számára. 

Szász Károly, PSZÁF elnök napokban nyilvánosságra került levele szerint katasztrofális hatással lenne a bankszektorra – akár bankpánikot vagy szélsőséges esetben államcsődöt is előidézhetne –, ha a Kúria elmarasztaló döntést hozna. Előfordulhat ugyanis olyan szcenárió, ami mellett az eredeti (a hitel felvételekor érvényes) árfolyamon kellene visszatörleszteni a devizaalapú kölcsönöket, így a teljes ezermilliárd forintos veszteséget a bankrendszer állná. Ezt a végtörlesztés okozta veszteségnél is súlyosabb tőkevesztést csak nagy tőkepótlások segítségével élhetné túl a magyar bankszektor. Ekkor azonban már kérdéses volna, hogy ismét állná-e a cechet a külföldi anyabanki kör.

Erre a kedvezőtlen kimenetelre azonban nem számítunk, hiszen a devizaalapú hiteleket a folyósításkor érvényes törvényeknek megfelelően kezelték. Ennek ellenére érdemes szorosan követni az eseményeket. A negatív döntés ugyanis az OTP árfolyamát jelentősen megtépázhatja, és a forint is mélyrepülésnek indulhat úgy, ahogy a végtörlesztés bejelentésekor is történt.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »