Felvásárolják a T-Mobile-t?

Újságértesülések szerint a japán Softbank felvásárolná a Deautsche Bank amerikai leányvállalatát, a T-Mobile USA-t. A céget már régóta szeretné értékesíteni a DT, az elmúlt egy-két évben több felvásárlás is megszakadt. Az AT&T-vel már a végső szakaszba ért a megállapodás, egyedül a versenyhatóságok tiltása miatt hiúsult meg az ügylet, hiszen így az USA legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója jött volna létre.

A mostani eset annyiban különbözik, hogy ezúttal nem egy amerikai versenytársról keringenek a hírek, hanem egy nagy japán szolgáltató szeretné megvetni a lábát a piacon. Ezúttal tehát a versenyhatóság várhatóan nem állít majd akadályt az ügylet elé.

Ezzel párhuzamosan elindulhat a spekuláció, hogy a Deutsche Telekom kivásárolja a Magyar Telekom tőzsdén forgó 40%-át. A német cég ugyanis az adósságleépítésen kívül akár erre is fordíthatja az esetleges tranzakcióból befolyó összeget. A piacon amúgy is időről időre felmerül ennek a lehetősége, ami ezúttal isfűtheti a Telekom jelenlegi nyomott árfolyamát.

Rossz hír is érkezett azonban a cég kapcsán, július 1-től tovább esnek az EU-s mobilvégződtetési díjak (roaming), ami negatívan érinti a Magyar Telekom profitabilitását is. Ezen kívül az is kedvezőtlen a Telekom szempontjából, hogy Horvátország július 1-től csatlakozik az EU-hoz, így a korábbi magasabb roaming tarifák jelentősen esnek majd az uniós szabályozásnak megfelelően. A Telekom pedig számottevő roaming bevételeket érhetett el Magyarország kedvelt turista célpontjától, így a díjcsökkenés kedvezőtlenül hat.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »