Mélyponton a magyar hozamok

Tegnap ötszörös túljegyzés mellett 62,5 milliárd Ft értékben 3, 5 és 15 éves kötvényt értékesített az ÁKK, szemben a meghirdetett 50 milliárd Ft-tal. A hozamszintek történelmi mélypontra estek, 4,65%, 5,09% illetve 5,66%-os átlaghozamok alakultak ki átlagosan. Ezek nem csak a legutóbbi aukcióhoz képest jelentenek nagy visszaesést, hanem a tegnapi másodpiaci hozamokat is alulmúlják.

A Federal Reserve folyó QE programja mellett a japán jegybank is rákapcsolt a monetáris lazításra, hogy soha eddig nem látott mértékű pénznyomtatásba kezdjen. E likviditás többlet hajtja a pénzeket a kockázatosabb piacok, így a feltörekvő országok felé is, amiből Magyarország sokat profitál. A 4-6% közötti hozamszint még így is sokkal vonzóbb, mint a fejlett országok 0% körüli kamatszintje, ráadásul a hazai költségvetés stabilitása sokkal erősebb, mint például a perifériás euróövezeti országok esetében.

Emellett az MNB kamatcsökkentési ciklusa, és a további lazítási várakozások is lefele hajtják a hozamokat. E ciklus megszakadásával azonban az állampapírhozamok ismét emelkedésnek indulhatnak a hosszabb lejáratok esetében. Úgy gondoljuk azonban, hogy a korábbi 4,5% helyett akár 4%-ig is folyhat az MNB lazítási ciklusa a jelentősen csökkenő infláció nyomán.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek