Londoni elemzők: szélesebb bázisú a vártnál a dezinfláció

A vártnál szélesebb bázisú dezinflációs folyamat magyarázza az előzetes várakozásoktól messze elmaradó márciusi magyarországi inflációs ütemet, amely lehetőséget teremt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) számára akár még egy teljes százalékpontnyi kamatcsökkentésre, tekintettel arra, hogy a belátható előrejelzési távlatban várhatóan az MNB 3 százalékos célszintje alatt marad az infláció – vélekedtek a csütörtöki inflációs adatismertetés utáni értékeléseikben londoni pénzügyi elemzők.

A KSH bejelentése szerint a múlt hónapban 2,2 százalékkal emelkedtek éves összevetésben a fogyasztói árak Magyarországon.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy citybeli házak elemzői 2,5-2,6 százalékos tizenkét havi inflációt valószínűsítettek márciusra a februárban mért 2,8 százalék után.

A 4cast nevű londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég szakértőinek csütörtöki értékelése szerint a múlt havi inflációs meglepetés fő oka, vagyis az élelmiszerárak mellett tényező volt az is, hogy az ipari fogyasztási javak árszintjébe a vártnál valamivel kisebb mértékben szűrődött át a forint gyengesége. A ház elemzői szerint emellett a jövedéki adók emelésének hatása gyorsan múlik, és ez is hozzájárult az előrejelzéseknél jobb márciusi inflációs adathoz.

A 4cast szakértői kiemelték, hogy a nem hatósági áras szolgáltatási szektor áremelkedése – amely az inflációs várakozások szempontjából kulcsfontosságú elem – nem gyorsult, bár a 4,3 százalékosra becsülhető jelenlegi tizenkét havi üteme változatlanul magas.

Összességében a cég elemzői azzal számolnak, hogy a vártnál továbbra is enyhébb ívű magyarországi inflációs pálya, valamint a magyar gazdaság javuló kockázati mutatói hatására az MNB a 4,00-4,50 százalékos sávba csökkentheti alapkamatát a jelenlegi 5,00 százalékról.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzői a csütörtöki inflációs adatismertetés után csökkentették az idei egész éves átlagos magyarországi inflációra és az MNB-kamatmélypontra szóló előrejelzésüket is. A ház szakértői közölték: eddigi várakozásukhoz képest két további, egyenként 0,25 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést iktattak be prognózisukba, és most már azt várják, hogy az idei harmadik negyedévben 4,00 százalékra csökken a magyar jegybank alapkamata.

A JP Morgan londoni elemzőinek eddigi előrejelzése az volt, hogy az MNB enyhítési ciklusa májusban, 4,50 százalékos kamatszinten befejeződik. A cég közgazdászai 2,8 százalékról 2,5 százalékra módosították az idei egész évi átlagos magyarországi inflációra érvényes becslésüket, azzal a véleményükkel indokolva a felülvizsgálatot, hogy a 38 évi mélypontnak számító márciusi tizenkét havi inflációs adat a magyar gazdaság középtávú inflációs profiljának egészét alacsonyabbra helyezte.

A ház londoni elemzőinek csütörtöki előrejelzése szerint az éves összevetésű inflációs ütem az idei év hátralévő részében az 1,9-2,9 százalékos sávban mozog, és 2014-ben is az MNB 3 százalékos célja alatt marad.

A JP Morgan szakértői azzal számolnak, hogy a magyarországi infláció áprilisban éri el a mélypontot 1,9 százalékos tizenkét havi ütemmel – a cég eddig 2,2 százalékos mélypontot várt -, utána a május-júliusi időszakban 2,8 százalékra gyorsul, majd szeptemberre – a közszolgáltatási díjak további 10 százalékos csökkentésének hatására – valószínűleg ismét 2 százalék körüli ütemre lassul.

A ház az idei év végére 2,6 százalék körüli éves inflációt vár.

A JP Morgan londoni szakértőinek csütörtöki helyzetértékelése szerint az MNB kamatcsökkentéseinek mértéke két fő tényezőtől függ: az egyik az, hogy a középtávon érvényesülő inflációs nyomás mérsékelt marad, a másik az, hogy a kedvező piaci kondíciók is kitartanak.

Az inflációs kilátások alapján az MNB akár 4,00 százalék alá is csökkenthetné alapkamatát. Az enyhítési ciklus egyetlen korlátja az, hogy a magyar jegybank valószínűsíthetően nem akarja negatív tartományba vinni a reálkamatot, ennek alapján az MNB-alapkamat lehetséges legalsó szintje jelenleg 3,50 százalék körül látszik – vélekedtek csütörtöki elemzésükben a JP Morgan londoni közgazdászai.

A ház elemzői szerint jórészt inkább a piaci kondíciók jelentette kockázatok indokolják az óvatosságot a monetáris enyhítéssel kapcsolatban. A JP Morgan szakértői ebben a vonatkozásban azzal számolnak, hogy az alaptörvény vitatott módosításához kötődő kockázatok ismét növekedhetnek, emellett a cég bizonytalannak tartja, hogy Magyarország kikerül-e az EU túlzottdeficit-eljárásának hatálya alól.

A JP Morgan elemzői nem tartják kizártnak, hogy az Európai Bizottság őszre halasztja a döntést, ha a magyar konvergencia-program nem győzi meg az államháztartási kiigazítás fenntarthatóságáról.

Mindezek alapján a cég alapeseti előrejelzése az, hogy az idei harmadik negyedév végére a forint 305 forint/eurós árfolyamszintig gyengül.

mti

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »