Drónok nem támadhatnak amerikai civilekre

Eric Holder főügyész levelet írt Kentucky állam republikánus szenátorának, Rand Paulnak, melyben kifejtette, hogy drónok fegyvertelen amerikai polgárok elleni bevetése nem lehetséges. A levél az után érkezett, hogy Paul szenátor több társával 13 órányi folyamatos beszéddel igyekezett elkerülni a szavazást John Brennan CIA élére történő kinevezéséről.

A Washington Poston megtalálható levél határozott nemmel válaszol arra a kérdésre, hogy az elnöknek van-e felhatalmazása az USA területén harcban részt nem vevő állampolgárok megölésére, ugyanakkor egy korábbi levélben elképzelhetőnek és szükségesnek tartotta, hogy bizonyos körülményekben az Alkotmány és a törvények alapján az elnök utasíthassa a haderőt, hogy emberi életet kioltó erőt alkalmazzon az Egyesült Államok területén, feltéve, ha a célszemély valós fenyegetést jelent.

A levél kapcsán Rand Paul úgy fogalmazott, hogy örül az üzenetnek, melyben fontos választ kapott, valamint ígérte, hogy sürgetni fogja a Szenátust, hogy minél hamarabb szavazzon Brennan kinevezéséről. Az ügyben a Fehér Ház szóvivője, Jay Carney riportereknek elmondta: az elnök sohasem alkalmazott dróncsapásokat amerikai polgárok ellen amerikai földön és a jövőben sem kell tartani efelől.

Szentgróti Gábor

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »