Kampányfogás lett a kettős állampolgárság

Évekig úgy tűnt, hogy a korábban sokszor vitatott kettős állampolgárságról mindenki elfeledkezett Németországban. Öt hónappal a parlamenti választások előtt azonban újra fellángolt a téma, a Kereszténydemokrata- és Keresztényszociális Unión kívül úgy tűnik, mindenki egyetért az állampolgárság megengedőbb szabályozásával.

Az ezredforduló óta a törvény szerint az a Németországban született gyermek, akinek egyik szülője már nyolc éve törvényesen Németországban tartózkodik, szülei állampolgárságán kívül megkapja a német állampolgárságot is. Ha viszont az érintett nagykorúvá válik, és szülei nem EU-tagállamból származnak, akkor döntenie kell arról, melyik állampolgárságát kívánja megtartani. Ha 23 éves koráig nem dönt, német állampolgársága automatikusan elveszik.

Ezen a törvényen kíván módosítani több német párt is megfelelő támogatottság esetén. Sigmar Gabriel, Németország Szociáldemokrata Pártjának (SPD) vezetője kijelentette: piros-zöld (SPD-FDP) választási győzelem esetén bevezetnék az állandó kettős állampolgárságot. Gabriel szerint a két útlevél megtartása egy lehetőség a törököknek, hogy az országban maradhassanak, ha akarnak. A politikus szerint túl sok magasan kvalifikált török tér vissza Törökországba, pedig Németországnak szüksége lenne ezekre az emberekre.

Az unió koalíciós partnere, a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) is napirendre tűzné a kettős állampolgárság kérdését, legalábbis a választások után. Rainer Brüderle, az FDP frakcióvezetője nyilatkozata szerint változtatna a jelenlegi törvényen, hiszen a „magasan képzett bevándorlók biztosítják a németek jólétét”, írja a Handelsblatt. Markus Löning (FDP), a kormány emberi jogi megbízottja is a kettős állampolgárságot támogatja, szerinte a jelenlegi rendszer problematikus, mert egyenlőtlenül kezeli a különböző származású embereket – mondta a megbízott a Süddeutsche Zeitungnak. Löning utalt rá, hogy a kétnemzetiségű gyerekeknek illetve az EU-tagállamokból bevándorlóknak minden fenntartás nélkül járna a kettős állampolgárság. „Mindenkinek, aki nálunk lakik, igénye van arra, hogy a politikai életben is részt vegyen. Mindenkinek jogot kell adni arra, hogy szavazhasson.” Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP) szövetségi igazságügyi miniszter így nyilatkozott: „A kettős állampolgárság támogatná az integrációt is, mint ahogy a kettős állampolgársággal rendelkező, integrálódott polgárok példája is mutatja.” A miniszter hangsúlyozta, hogy a kettős állampolgárságról szóló törvény reformokra szorul. Az FDP vezetőségének álláspontját követik a fiatalabb liberálisok is.

A CDU, a CSU és a kancellár azonban a jelenlegi rendszer mellett tart ki, és az állandó kettős állampolgárság problémáiról beszél, mint például hogy mennyivel komplikáltabbá válna a bűnözők kiadatása. Hans-Peter Friedrich (CSU) szövetségi belügyminiszter egy berlini bűnöző példáját hozta fel, aki kettős állampolgárként menedéket talált Törökországban. Egyébként pedig a német állampolgárság „nem piaci áru, amit aztán olcsón eladnak”, mondta a CSU főtitkára, Alexander Dobrindt a Spiegel Online-nak.

Felmérések szerint idén 3316 olyan fiatal tölti be 23. életévét, aki dönteni kényszerül jövőbeli állampolgárságáról, és az érintettek száma évről évre csak növekszik: jövőre már 7000 ilyen emberrel számolnak. A migrációval és menekültekkel foglalkozó szövetségi hivatal kutatásai szerint a választani kényszerülők 88 százaléka dönt a német állampolgárság megtartása mellett. Fiatal törökök igyekeznek az utolsó percre hagyni a döntést az állampolgárságuk felett, mert sokan bíznak benne, hogy szeptemberben az SPD és a Zöldek győznek, és új szabályozást vezetnek be a kettős állampolgársággal kapcsolatban. – írja a Spiegel Online.

Úgy tűnik, a CDU és a CSU egyedül maradtak álláspontjukkal, ami a szavazati joggal rendelkező bevándorlók között biztosan nem teszi népszerűvé őket. Azonban elképzelhető, hogy a német gyökerekkel rendelkező állampolgárok pont emiatt az álláspont miatt fognak az unióra szavazni, hiszen sok német úgy érzi, manapság leginkább nekik kell már integrálódniuk a saját országukban. Kár, hogy a CDU politikusa, David McAllister nem nyilatkozott az ügyben, hiszen ő maga is két állampolgársággal rendelkezik.

Herner Panni

Friss hírek