Közös hadgyakorlatba kezdett Szudán és Szaúd-Arábia

Előző héten kezdte meg közös hadgyakorlatát Szudán és Szaúd-Arábia a Vörös-tengeren, adta hírül a Gulf News a SUNA nevű szudáni hírügynökségre hivatkozva. Szudán katonai szóvivője, Sawarmi Khalid Saad szerint a gyakorlatozás során elsősorban a csempészet ellen használható hadműveletekre, valamint a biztonság és stabilitás növelésére fókuszálnak, és bár a közös munka csak szerdáig tart, tervezik, hogy a jövőben is indítanak hasonló együttműködést. Magdi Sayed Omar, a szudáni haditengerészet parancsnoka úgy nyilatkozott, hogy a közös gyakorlatozás célja a Vörös-tenger biztonságának fokozása és a két ország közötti kapcsolatok erősítése. A gyakorlatozásban két szaúd-arábiai hajó vesz részt.

2012 októberében és decemberében iráni hadihajók kötöttek ki Szudán egyik legfőbb kikötőjében, Port Szudánban. A szóvivő úgy értelmezte az iráni hajók kikötését, hogy az egy teljesen természetes katonai csere a két ország között. Fontos megjegyezni azonban, hogy Szaúd-Arábia és Irán jelenleg igen feszült kapcsolatot ápolnak, ezért az iráni hajók kikötési engedélyének megadása során több kérdés is felmerült Szudán és Szaúd-Arábia viszonyával kapcsolatban. 

Az iráni hadihajók egyébként nem sokkal az után érkeztek az országba, hogy a kartúmi al-Jarmuk katonai gyárat, amelyet feltételezhetően több szál is a perzsa állammal köt össze, 2012. október 23-án bombatámadás érte, amellyel Szudán Izraelt vádolja. Egy szudáni szóvivő azonban úgy nyilatkozott az eset kapcsán, hogy az iráni hadihajók kikötése nem állt kapcsolatban a gyárat ért bombatámadással, hiszen azokat már korábban megszervezték. Azt a vádat is tagadta, miszerint a gyárban iráni fegyvereket gyártottak volna. 

Lorencsics Emese

Friss hírek