Trendi lett a magyar kötvény

Újabb két globális szereplővel, a JP Morgannal és a Jefferies-zel bővül a magyar államkötvények elsődleges forgalmazói köre. Legutóbb, két éve volt új belépő a Goldman Sachs személyében, de a tavalyi szárnyalás után többen érezték úgy, hogy részt kívánnak venni a játékban. A hazai államkötvény piac különösen jó évet tudhat maga mögött, amihez persze hozzájárul a 2011-2012 fordulóján látható pánikhullám is.

A 10 éves állampapír hozam közel 400 bázisponttal 10,04%-ról 6,11%-ra csökkent 2012 folyamán. Összesen 32%-os árfolyamnyereséget lehetett elkönyvelni a 10 éves kötvényen, ami mellett még a kuponkamatot is kifizette a 10 éves állampapír. Így 2012 egészét tekintve világszinten is az egyik legjobban a magyar kötvénypiac teljesített, úgy, hogy közben az államcsőd esélye igen csekély maradt.

Az idei év persze sok kérdést tartogat, az azonban valószínű, hogy a tavalyi teljesítményét közel sem tudja hozni a kötvénypiac. Bár a költségvetési hiányt, úgy tűnik sikerül 3% alatt tartani – ha más nem újabb különadók kivetésével – a kockázatok között előkelő helyet foglal el az MNB vezetőségében bekövetkező márciusi változás. Az valószínű, hogy a jegybank folytatja a kamatcsökkentéseket, amivel a hozamgörbe rövid oldalát tovább csökkentheti (év végére 4,75%-os alapkamatot várunk), a hosszú oldali hozamok további csökkentését azonban csak nem-konvencionális eszközökkel érheti ez az MNB.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »