Egész jó volt az év eleje

Rendkívüli módon erősödtek tegnap a világ részvénypiacai, a Dow Jones amerikai index 309 ponttal, 13.413 pontra erősödött, ami 2,36%-os emelkedést jelent.A nagy múltú részvényindex fennállásának 116 éve alatt sosem ért el ilyen kiugró évnyitást, de 2011 decembere óta nem volt egyetlen ilyen jó napja sem.

Mi áll a háttérben? Az amerikai költségvetési szakadékkal (fiscal cliff) kapcsolatos utolsó pillanatban született megállapodás után fellélegezhettek a befektetők. Számunkra persze két okból is meglepő a nagy öröm. Egyrészt – a 2011 végi csörte tapasztalatai után csekély volt az esélye, hogy nem születik meg a megállapodás – ám a Hollywood-i akciófilmekhez szokott amerikaiak – úgy tűnik, szeretik kicentizni a tárgyalásokat. Másrészt pedig a probléma egyáltalán nem hárult el, azt lényegében csak két hónnappal későbbre halasztották.

A költségvetési konszolidáció egyik lába, az Obamának kedves adóemelés ugyan szerepelt a kompromisszumban, de a politikai szempontból mindig kényesebb kiadáscsökkentő lépések terén csak a döntés elhalasztásáról sikerült megállapodni. Az tény, hogy most januárban nem fogja sokként érni az amerikai gazdaságot a fűnyíróelv-szerű megszorítás, de a költségvetés tartós konszolidációja bizony komoly növekedési áldozatokkal jár majd.

A december során felgyülemlett félelmek ugyan gyorsan kiárazódtak a tőzsdékről, úgy gondoljuk, hogy a fellendülés tiszavirág életű lehet, ha nem születnek további fontos lépések. A Fed és jegybanki társai által indított globális pénzpumpa persze idén is segíti majd a részvénypiacokat, és valószínűnek tartjuk, hogy ebben az évben még nem lépnek a fékre a jegybankárok.

Ma a befektetők a 14:15-ös ADP adatra figyelnek (várt: +133e, előző: +118e), ennél is érdekesebb lesz azonban az este 20:00 órakor megjelenő jegyzőkönyv a Fed decemberi üléséről. Ez utóbbi a jegybanki program szempontjából lesz érdekes.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek