Kína és Németország együtt ünnepel

Kína és Németország 40 éve építették ki diplomáciai kapcsolataikat. Az évforduló október 9-i megünneplése azonban nem volt vitáktól mentes.

Guido Westerwelle német külügyminiszter csütörtökön utazott Pekingbe, a két állam immáron 4 évtizede tartó együttműködése alkalmából.

Westerwelle rendkívül pozitívan nyilatkozott: „A nemzetközi rend a 21. században gyorsabban alakult át Kína felemelkedésének köszönhetően, mint előtte bármikor. Berlinnek azonban sikerült lépést tartania Pekinggel, és mostanra a globalizálódó világ két meghatározó partnereként működnek együtt”, írja a Deutsche Welle.

Németország Kína legnagyobb európai kereskedelmi partnere. 2011-ben 140 milliárd euróra rúgott a közöttük lebonyolított árucsere-forgalom. A gazdasági együttműködés mellett van 5 közös kutatóintézetük, egyetemeik több mint 500 tudományos projekten dolgoznak együtt és számos testvérvárosi kapcsolatot is ápolnak.

A németeknek egyébként az ünneplés mellett nem titkolt szándéka volt az is, hogy a novemberi kínai választások előtt még magasabb hőfokra állítsák a globális nagyhatalommal való kommunikációt.

Ennek ellenére nem maradtak leplezetlenül a köztük fennálló alapvető külpolitikai nézetkülönbségek sem. Nem értenek egyet Szíria, az iráni atomvita, a Kína és Japán közötti territoriális harc és Korea ügyében sem.

Westerwelle felszólalt továbbá az emberi jogok védelme, és különösen a fogva tartott kínai Nobel békedíjas,és aktív emberi jogi harcos, Liu Hsziao-po (Liu Xiaobo) érdekében is.

Magyar Zsuzsa

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »