Így segítenének a kisvállalkozásoknak

Kis- és középvállalkozások tucatjai mennek tönkre a késedelmes fizetések miatt. Az Európai Unió ez ellen az ártalmas szokás ellen kíván fellépni.

Az Unióban 450 ezer munkahely szűnt meg fizetésképtelenség következtében, a rendezetlen adósságok pedig évente 23,6 milliárd eurót tesznek ki. Az európai vállalkozások 57%-a állítja, hogy likviditási problémákkal küzd a késedelmes fizetések miatt, ami 10%-os emelkedést jelent a tavalyi évhez képest. Az Európai Bizottság ezért a 27 uniós tagállamra és Horvátországra kiterjedő tájékoztatási kampányt indított, hogy véget vessenek a késedelmes fizetéseknek. A kampány célja, hogy ösztönözze a késedelmes fizetések elleni fellépésről szóló irányelv mielőbbi átültetését a nemzeti jogba, akár még a 2013. március 16-i végső határidőt megelőzően. A kereskedelmi ügyletekhez kapcsolódó késedelmes fizetések elleni fellépésről szóló 2011/7/EU irányelv a késedelmes fizetések elleni küzdelem uniós eszköze.

A késedelmes fizetésekről szóló irányelvet a kereskedelmi ügyletek során előforduló késedelmes fizetések elleni küzdelem céljára alakították ki. A kis- és középvállalkozások állnak az intézkedések és az új irányelv középpontjában is, az európai gazdaságban betöltött fontos szerepüket kívánja elismerni, mely vállalkozásoknak különösen fontos a tényleges finanszírozáshoz való hozzájutás.

Az irányelvben lefektetett új szabályok alapján a hatóságoknak 30 napon belül, illetve rendkívüli körülmények között 60 napon belül fizetniük kell az általuk megvásárolt árukért és szolgáltatásokért. A vállalkozásoknak 60 napon belül ki kell egyenlíteniük a számláikat, természetesen szerződési szabadságukat tiszteletben tartva ettől eltérően is megállapodhatnak, ha ez nem súlyosan tisztességtelen a hitelezővel szemben.

A vállalkozások automatikusan jogosultak arra, hogy késedelmes fizetés esetén kamatot számítsanak fel, továbbá minimum 40 EUR átalányösszegű kártérítést igényeljenek a kifizetett behajtási költségekért. Szintén kártérítést kérhetnek az összes többi ésszerű behajtási költségért. A késedelmes fizetés esetén alkalmazott törvényes kamatlábat legalább 8 százalékkal az Európai Központi Bank alapkamata fölé emelik. A hatóságok nem határozhatnak meg e küszöb alatti kamatlábat késedelmes fizetés esetén.

Az irányelv alapján a tagállamoknak ki kell dolgoznia a pontos fizetésre vonatkozó gyakorlat szabályait, melyben továbbra is fenntarthatnak vagy hatályba léptethetnek olyan rendelkezéseket, amelyek kedvezőbbek a hitelező számára az uniós előírásnál.

Az új intézkedések kötelezőek a hatóságok számára, amelyeknek példát kell mutatniuk a vállalkozások számára is és igazolniuk kell megbízhatóságukat és hatékonyságukat. Az intézkedések a vállalkozásokra is vonatkoznak, azonban ők szerződéseikben eltérhetnek az irányelv rendelkezéseitől. 

Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke, ipar- és vállalkozáspolitikai biztos a tájékoztatási kampány indításakor következőképpen nyilatkozott: „Évente kkv-k ezrei mennek csődbe, miközben arra várakoznak, hogy a partnereik kiegyenlítsék a számláikat. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy véget vessünk a késedelmes fizetés ártalmas európai szokásának, amely már régóta égető kérdés az üzleti világban. Egyértelmű, hogy a tagállamoknak haladéktalanul át kell ültetniük a késedelmes fizetések elleni fellépésről szóló irányelvet a nemzeti jogrendszereikbe. Az így nyújtott támogatás alapvető jelentőségű az európai kkv-k számára a jelenlegi gazdasági válságban, amikor egyre nehezebben jutnak hitelhez. Szintén létfontosságú, hogy az európai vállalkozások, és különösen a kkv-k ismerjék a jogaikat, és azt, hogy miként élhetnek azokkal a legmegfelelőbben.”

Kitekintő / BÁLINT, KÁLLAY ÉS KENDE ÜGYVÉDI IRODA

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »