Nobel-díjasok csatája Libériában

Leymah Gbowee és Ellen Johnson-Sirleaf útjai elválnak, miután Gbowee hétfőn kilépett a libériai kormányból. 2011-ben közösen nyerték el a Nobel-békedíjat, mára azonban kapcsolatuk megromlott: Gbowee korrupcióval és nepotizmussal vádolja Johnsont. 

Jonhson 2005 óta Libéria államfője, ő volt az első választott női államfő Afrikában. Az országot sújtó polgárháború utáni időszakban Gbowee-val közösen komoly erőfeszítéseket tettek a béke megszilárdításáért, azonban a polgárháború végét elsősorban Gbowee kényszerítette ki, többek között szexsztrájkot szervezve. Sőt Charles Taylor hadúrral is találkozott, akit rávett, hogy vegyen részt a ghánai békekonferencián.

A tavalyi választások alkalmával Johnson csak Gbowee hathatós közbenjárása révén maradhatott az elnöki székben, ennek fényében különösen érdekes, hogy most az elszánt és rendíthetetlen békeaktivista korrupciós vádakkal illeti az elnöknőt. Johnson pedig néhány hónapja 46 kormányzati pozícióban lévő személyt – köztük egyik fiát is –  azonnali hatállyal felmentett állásából, mivel azok nem adták be vagyonbevallásukat a hatóságoknak. A nepotizmus vádja viszont kétségkívül megállja a helyét, hiszen Johnson mindhárom fia kormányzat pozíciót tölt be.

Az elnöknő elfogadta Gbowee lemondását a Béke és Megbékélés Bizottság vezetői székéről, ugyanakkor elutasította az őt ért vádakat. Ennek ellentmond azonban, hogy számos jogi szószóló szerint a libériai vasérc- és kőolaj-kitermelést állami csalások és korrupció árnyékolja be.

Stemler Dániel

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »