Lángoló szigetviták

Szeptember közepén több tízezer embert megmozgató Japán-ellenes tüntetéshullám vonult végig Kínán, amelynek sok japán márkajelzésű autó, étterem, gyár és üzlet esett áldozatul. A demonstrációk ráadásul Kína Japán általi megszállásának 81. évfordulójára estek, és Kína még a két ország közötti békés négy évtized megünneplésére szervezett rendezvényt is elhalasztotta. A tüntetések elültek, de a feszültség nem enyhül.

Szeptember közepén számos Japán-ellenes tüntetés robbant ki Kína-szerte a már régóta vitákat szülő, japánul Szenkakunak (Senkaku), kínaiul Tiaojünek (Diaoyu) hívott lakatlan szigetcsoporttal kapcsolatban. Száz városban több tízezren vettek részt a hol békésebb, hol agresszívabb tüntetésekben, kárt téve számos magántulajdonban. A demonstrációkat veszélyesnek ítélő japán cégek, például a Toyota és a Honda néhány napra fel is függesztették kínai gyáraik üzemelését. A szigetvita időnként fel-fellángol, a mostani tüntetések annak okán szerveződtek, hogy a japán kormány államosítás céljával megvett három szigetet egy japán magánszemélytől. A két ország közötti békés kapcsolat negyven éve alatt ez volt a legnagyobb méreteket öltő Japán-ellenes demonstráció.

Japán-ellenes tüntetések

Nem ez volt az első Japán-ellenes tüntetés Kínában, de a múlt heti minden eddiginél kiterjedtebb volt: száznál is több várost érintett. A Foreign Policy külpolitikai magazin beszámol arról, hogy egy Audi kereskedés fölött kifüggesztett szöveg szerint a japánokat ki kellene irtani, míg egy másik Tokió atombomba általi megsemmisítését sürgette, egy női kórházban pedig bejelentették, hogy nem kezelnek japán pácienseket. Kujcsou (Guizhou) tartomány egyik televíziós csatornája tüntetőleg leállt a japán termékek reklámozásával.

A tüntetések másik csúcspontja szeptember 18-án volt, mely napon Kína, Japán általi 1931-es inváziójára emlékeznek. Pekingben több száz tüntető támadta meg a japán nagykövetség épületét tojásokkal és flakonokkal, ötvenen pedig Gary Locke amerikai nagykövet autójában tettek kisebb károkat. 19-én azonban, mintha mi sem történt volna, helyreállt a rend a kínai városokban.Szeptember 14-én a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) kínai pártlap beszámolt arról, hogy Hszü Caj-hou (Xu Caihou), a Kínai Központi Katonai Bizottság alelnöke arra szólította fel a Népi Felszabadítási Hadsereget, hogy álljanak harckészültségben az ország biztonságának és területi sértetlenségének biztosítása érdekében. A múlt hétvége folyamán néhány városban igencsak elmérgesedett a hangulat: megrongálták az utcán közlekedő japán gyártmányú autókat, valamint több japán éttermet is, akkor is, ha kínai volt a tulajdonosuk – számolt be az Asia Times. Arra is volt példa, hogy a tömeg megfékezésére küldött rohamrendőröket támadták meg, azonban a rendőröknek sikerült irányítás alatt tartaniuk a helyzetet és több gyanúsítottat is elfogtak.

A kínai kormány szerepe

Azt a tényt is meg kell említenünk, hogy a kínai lakosság tüntetései általában nem szerepelnek a külföldi sajtóban (hiszen az nem vetne túl jó fényt a kormányra), azonban meglepő módon, a Japán-ellenes tüntetések általában nagy visszhangot kaptak szerte a világban. Még a budapesti Japán Nagykövetség előtt is tüntettek a Magyarországra szakadt hazafiak. Rendszerellenes kínaiak, például AjVej-vej (Ai Weiwei) szerint a kínai hatóságok keze is benne volt a tüntetések megszervezésében. A Foreign Policy magazin egyik cikkének kínai szerzője ki is hangsúlyozza, hogy a kínai fiatalok örülhettek egy kicsit, hiszen Japán szigetvásárlása következtében a kínai kormány megnyitotta egy kicsit az internetet és „kiengedte” őket az utcára. Az Asia Times rovatvezetője is kiemelte, hogy a hétvégi tüntetések résztvevői legnagyobb számban fiatalok voltak, akiknek patriotista nevelésébe nagy erőket fektetett a kínai kormány az elmúlt évek során. Sokszor elhangzott a demonstrálók szájából az is, hogy a kormányuk gyenge, pedig nagyhatalomként erősebben fel kellene lépniük érdekeik érvényesítése érdekében. Többen megjegyezték, hogy ha még élne Mao Ce-tung (Mao Zedong), akkor már rég háborúban állna Kína Japánnal, és haszontalannak nevezték Hu Csin-tao (Hu Jintao) elnök békés diplomáciai eszközeit.

Jövőkép

A tüntetések ugyan befejeződtek, de a kínai-japán kapcsolatok továbbra is mélyponton vannak. Kínai és tajvani hajók járőröznek a szigetcsoport közelében, ezzel kiváltva a japánok tiltakozását. A héten az ENSZ ülésszakán találkozott egymással a kínai és japán fél, de megbékélés helyett tovább replikáztak: Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszter meggyanúsította Tokiót a szigetek ellopásával, míg Kodama Kazuo, Japán ENSZ-hez delegált nagykövet-helyettese emlékeztetett, hogy a vitatott terület japán fennhatóság alatt állt, Peking csak újabban nyújtotta be rá igényét.  

Szakértők szerint nem fenyeget egy Japán-Kína között kitörő háború, mivel Ázsiát lefoglalja a gazdasági fejlődés, továbbá a két ország közötti gazdasági kapcsolat is igen meghatározó. Kína Japán legnagyobb kereskedelmi partnere, Japán pedig Kína harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere az Európai Unió és az Egyesült Államok után. Ugyanakkor számításba kell venni a Kínában egyre inkább eluralkodó nacionalista érzelmeket is, amelyet az állami oktatás és a média fel is erősít. Egy friss kérdőív eredményei szerint a kínai lakosság kicsivel több mint fele úgy gondolja, hogy a következő évek „katonai vitákat” hozhatnak Japánnal – írja az Economist.

Az év hátralevő részét a kínai politikai vezetői réteg cseréje fogja meghatározni, így a potenciális központi bizottsági tagjelöltek és Hszi Csin-ping (Xi Jinping), a legesélyesebb elnökjelölt nem engedhetik meg maguknak, hogy gyengének látszódjanak – vélik szakértők. Azonban felmerülhet az a kérdés is, hogy ha Ázsia ennyire nem tud dűlőre jutni a szigetviták fölött, hogyan kezelnének egy esetleges krízishelyzetet, például a Koreai-félszigeten. Mindenesetre Hszi Csin-ping biztosította a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) vezetőit, hogy határozottan védik Kína területi sértetlenségét, azonban továbbra is békés, baráti megbeszéléseken keresztül kívánják rendezni a vitás ügyeket a környező országokkal.

Konrád-Tevely Nikolett

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »