Libanon: a szír polgárháború áldozata?

Az illegálisan átszökött menekültekkel együtt kilencvenezerre teszik azok számát, akik az elmúlt másfél évben a szíriai polgárháború miatt érkeztek Libanonba. A szír hadsereg azzal vádolja az észak-libanoni lakosságot, hogy a Szabad Szíriai Hadsereg tagjait bújtatja, ezért bombázza a területet. A libanoni ellenzék békefenntartók telepítését kérte az ENSZ-től, a kormány a kérést azonban határozottan elutasította.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint hetvenkétezerre tehető a Libanonban tartózkodó szíriai menekültek száma – ez közel duplája az augusztus eleji felmérésnek, és közel sem mondható teljesnek, hiszen több ezer szíriai szökött át illegálisan a szomszédos Libanonba. A becslések szerint így közel kilencvenezer szíriai menekült van az országban; csak múlt héten hatezerötszázan érkeztek.

Elővigyázatossági okokból a libanoni kormány nem támogatja egy, a török vagy jordán mintán alapuló menekülttábor felállítását; a szír menekülteket inkább családoknál vagy bérelt lakásokban, esetlen kiürített épületekben és iskolákban szállásolják el.  „A táborok sokszor azt éreztetik a menekültekkel, hogy sebezhetőek, ezért nem igazán kedvezőek a számunkra. Az, ha családokkal élnek, lehetővé teszi a menekültek számára, hogy a lehetőségekhez mérten hétköznapi életet éljenek”, nyilatkozta Mohamed Abu Asaker, az UNHCR kommunikációs munkatársa. 

A libanoniak előszeretettel nyitják meg otthonaikat a menekültek előtt, ugyanakkor az ő kapacitásaik is végesek, így nem tudnak mindenkit befogadni. Azok, akik nem tudnak hova menni, kénytelenek az utcán, vagy egy, a sivatagban összetákolt kunyhóban meghúzni magukat. Többen próbálnak dolgozni is, a munkanélküliség azonban hatalmas problémát jelent a területen.  

A helyiek attól is tartanak, hogy egyre jobban belesodródnak a szíriai polgárháborúba, hiszen a szír elnököt, Bassár al-Asszadot támogató csapatok olykor már Libanon területét is bombázzák. Az ország északi részén fekvő Wadi Khaled tartomány 2011 márciusa óta nyújt menedéket az Asszad rezsimje elől menekülőknek; többségüket libanoni családok fogadják be. Nemrég azonban a szíriai hadsereg elkezdte bombázni a területet, hiszen szerintük a libanoni családok nem csak a menekülteken segítenek, hanem a Szabad Szíriai Hadsereg tagjait is bújtatják, akik a helyiek védelme alatt könnyen újjászerveződhetnek. 

A Gulf News információi szerint kezdetben csak éjszaka fordultak elő bombázások. Ekkor a családoknak el kellett hagyniuk otthonaikat, és csak egy kisebb felfegyverzett csoport vigyázta a falvakat. Újabban azonban nappal is folynak a bombázások, több halottat illetve sebesültet hagyva maguk után. Egyes jelentések szerint a szír hadsereg aknákat telepített a határ mindkét oldalára annak érdekében, hogy a Szabad Szíriai Hadsereg tagjai ne juthassanak be az országba. 

A konfliktusos területen újabb libanoni csapatokat vetettek be a rend fenntartásáért, hiszen egyre többen vélik úgy, hogy Libanont be fogja szippantani a Szíria határain átnyúló konfliktus. Egyes információk szerint múlt hétvégén a Szabad Szíriai Hadsereg egy libanoni laktanyát támadott meg, ami a második hasonló atrocitás volt a hét folyamán. Azt egyelőre nem tudni, hogy miért rontottak rá a libanoni katonákra.

Asszad-ellenes libanoni politikusok nemrégiben az ENSZ-hez fordultak, hogy a Dél-Libanonban állomásozó, több mint tízezer főt számláló békefenntartó csapatok (UNIFIL) egy részét telepítsék át az északi határra. A szír elnökkel szimpatizáló kormánytöbbség elutasította az ötletet.  

Az észak-libanoni lakosság túlnyomó többsége szunnita muzulmán, akik támogatják a lázadókat. Tripoli, Libanon szunnita erődnek számító második legnagyobb városa több erőszakos cselekménynek is szemtanúja volt az elmúlt hónapokban. A szunniták és az Asszadot támogató alaviták közötti összecsapásoknak eddig tizenheten estek áldozatául, valamint legalább százhúszra tehető a sebesültek száma.

Lorencsics Emese

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »