Lakat alá kerültek a Srí Lanka-i egyetemek

A Srí Lanka-i kormány az egyetemi oktatók majdnem két hónapja tartó sztrájkjára reagálva a minap határozatlan időre bezáratta az ország felsőoktatási intézményeinek többségét.

A Srí Lanka-i kormány az egyetemi oktatók majdnem két hónapja tartó sztrájkjára reagálva a minap határozatlan időre bezáratta az ország felsőoktatási intézményeinek többségét. A tanárok bérük megemelését, az oktatás politikától való függetlenítését, valamint azt követelik, hogy az ország GDP-jének 6%-át fordítsák az oktatási rendszer fejlesztésére. A bezáratás hatálya alól egyedül az orvosi karok, illetve a sztrájkban nem résztvevő intézmények jelentenek kivételt.

A tüntetés kezdete óta az egyetemi kampuszokon minden tevékenység szünetel. A kormány eddig több, mint háromszáz iskola működését szüntette be, kikényszerítve ezzel, hogy a tanulni vágyók nagyobb városokba költözzenek és egyre többet költsenek az oktatásra. A tüntető professzorok sérelmezik, hogy a kormány privatizálni szeretné az eddig államilag finanszírozott oktatási rendszer egy jelentős részét. 

Az akadémikusok szakszervezetének szóvivője azzal is megvádolta a kormányt, hogy rendeletben akarja az egyetemekre kényszeríteni a hadügyminisztérium által vezetett biztonsági cégekkel való együttműködést. Elítélte ezeken felül, hogy minden elsőéves egyetemi hallgatónak kéthetes katonai képzésen kell részt vennie még a tanév kezdete előtt. Ezekkel a lépésekkel az ország vezetése aláássa a teljes oktatási rendszer értékét, egyszerű fogyasztási cikkre minősítve le azt – mondta a szóvivő.

Az ország vezetése azt állítja, hogy a követelések nagy részét már teljesítették, az akadémikusok viselkedésükkel politikai válságot akarnak előidézni, és meg akarják buktatni a kormányt. A sztrájkolók szóvivője tagadta ezt, megemlítve, hogy miniszterek már egy ideje hozzájuk hű személyeket ültetnek magas egyetemi tisztségekbe. 

A BBC tudósítása szerint az egyetemi kampuszok régóta gerjesztik a feszültséget az országban, sokak szerint részben az ő számlájukra írhatóak a véres tamil és szingaléz lázadás kirobbanásai is az 1970-es és az 1980-as években. A történések arra engednek következtetni, hogy a kormánynak mostanra elfogyott a türelme.

Pallos Judit

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »