Nem lesznek magyar nyelvű szavazólapok az őszi ukrán parlamenti választásokon

A napokban hatályba lépett új nyelvtörvény ellenére csak ukrán nyelvű szavazólapokat nyomtatnak az októberi parlamenti választásokra, mert a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a választási dokumentumok kisebbségi, így magyar nyelven is készüljenek – közölte a kijevi Központi Választási Bizottság (CVK).

Mihajlo Ohendovszkij, a CVK tagja sajtótájékoztatón jelentette be, hogy mivel nem módosították a képviselők megválasztásáról szóló ukrán törvényt, a szavazólapokat az őszi parlamenti választásokra kizárólag államnyelven nyomtatják. Időszerűtlennek nevezte az orosz nyelvű szavazólapok készítésére vonatkozó kérelmeket, amelyek azokból az ukrajnai megyékből érkeznek a CVK-hoz, amelyekben már hivatalosan is regionális státus kapott az orosz nyelv – adta hírül csütörtökön a karpatalja.ma internetes hírportál.

Kárpátalján az 1990-es években már volt rá példa, hogy a parlamenti és a helyhatósági választásokon a magyarlakta települések választói magyar nyelvű szavazólapokon voksolhattak.

A 2012. augusztus 10-én hatályba lépett ukrán nyelvtörvény nyomán az utóbbi napokban Dnyipropetrovszk, Odessza, Donyeck, Zaporizzsja, Luhanszk és Herszon megye, valamint Odessza, Donyeck, Harkiv és Szevasztopol városi önkormányzata nyilvánította hivatalosan regionális nyelvvé az oroszt.

Ukrajnában a regionális nyelv státusára jogosult még a magyar Kárpátalján, a román Csernyivci megyében és a krími tatár a Krím Autonóm Köztársaságban, ám az erről szóló szavazást az önkormányzatok egyelőre nem tűzték hivatalosan napirendre.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »