Tájfunok támadják Kínát

Több százezer lakost evakuáltak Sanghajból és a szomszédos tartományokból, mert a meteorológiai előrejelzések hatalmas trópusi vihar közeledéséről adtak hírt.

A kínai központi televízió információi szerint Sanghajból körülbelül kétszázezer, míg a közelében fekvő Csöcsiang (Zhejiang) tartományból százharmincezer embert költöztettek ki ideiglenesen egy újabb, vészesen közelgő tájfun miatt, amely szakemberek szerint a legpusztítóbb erejű vihar lehet 2005 óta. 

A tájfun, amely a Hajkuj (Haikui) nevet kapta kedden este vagy szerdán délelőtt éri el Kínát, súlyos esőzéseket és heves széllökéseket hozva magával. A vihar által leginkább érintett tartományok Csiangszu, Anhuj és Hupej lesznek, gócpontja valahol Ningbo és Vencson városok közelében lesz. A katasztrófa-elhárítás országos központja körlevélben szólította fel az érintett tartományok kormányzatát a mentéshez szükséges eszközök készenlétbe helyezésére. A hivataloknak a rádió, televízió és az internet útján kell informálniuk a lakosságot a veszélyről, továbbá arról, hogyan lehet ellene a leghatékonyabban védekezni. Sanghajban leállították a vonatforgalmat, szüneteltetik a vonatjegy árusítását, Csöcsiangban pedig több mint 30 ezer hajót visszarendeltek a kikötőkbe.

Kínát általában nyaranta sújtják ezek a trópusi viharok, amelyek leginkább az ország déli és keleti régiójára csapnak le. Az elmúlt hétvégén 2 másik tájfun már jelentősen megrongálta Kína egyes területeit és halálos áldozatokat is szedett. A Szaola tájfunnak jelenlegi becslések szerint 14 halottja volt Hupej városában, míg a Damrey nevű trópusi viharnak eddigi jelentések szerint 9 halálos áldozata volt Liaoning városban. A földcsuszamlások, sárlavinák és a heves esőzések rengeteg épületet leromboltak, és még többet megrongáltak. A hirtelen jött hatalmas mennyiségű csapadék és vihar utakat tett járhatatlanná, háztartásokban ideiglenesen áramszünetet eredményezett, de sok helyen az ivóvízellátás is szünetelt.  

Pallos Judit

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »