Magyarország a top tízben: kevesen ilyen pesszimisták, mint mi

A Gallup nemzetközi felmérése szerint tízből több mint négy görög tekint negatívan a jövőbe, amely aránnyal Görögország minősül a legpesszimistább államnak. Magyarország a 148 vizsgált állam közül a tíz legpesszimistább között szerepel.

Összesen 148 országban kérdezte meg az embereket a Gallup, mit gondolnak a következő években jobb vagy rosszabb irányba változik-e az életük. Értelemszerűen azokat, akik jobb életre számítanak, optimistának, akik rosszabbra, pesszimistának minősítették a kutatók. Az adatok nem festenek túl vidám képet: Európában átlagosan 36, világszerte 66 százalék minősül optimistának.

A felmérés szerint Görögország a világ legpesszimistább országa, ahol a megkérdezettek 42 százaléka számít arra, hogy élete a következő öt évben rosszabb lesz, mint jelenleg. (A Gallup a lekérdezést 2011-ben végezte.) Görögországon kívül Szíriában, Csehországban és Portugáliában haladja meg a 30 százalékot a pesszimisták aránya, míg Japánban és Szlovéniában éppen 30 százalékot mértek a kutatók.

Hazánk Szingapúr, Mauritius és Ciprus társaságában a tíz legrosszabb mutatójú állam közé tartozik. Míg az utóbbi két országban 25, Szingapúr esetében pedig 26, addig Magyarországon az emberek 28 százaléka számít arra, hogy a következő öt évben rosszabbul fog élni. Az adatok szerint a magyaroknak csak 34 százaléka optimista, ennyien számítanak egyértelműen javulásra a következő években.

Európa vonatkozásában a Gallup adatai azt mutatják, meglehetősen változékony mértékű az optimista hangulat. A litvánok például 60, a lettek 53, az észtek 51, a britek 45 százaléka számít pozitív változásra. Ezzel szemben a franciák csak 35, a németek 32, a hollandok és a görögök is 25 százalékos arányban tekintenek optimistán a jövőbe.

Érdekesség, hogy a Gallup kutatása szerint azok az országok a legoptimistábbak, amelyek a lekérdezés idejében a legrosszabb értékelést adták aktuális életükről. Ennek okán a Szahara alatti Afrikai övezet országai, így Togo, Benin, Botswana, Ruanda lakosai mind 90 százalékos és efölötti arányban bíznak a jobb jövőben.

Kitekintő / ELTE TÁTK hírlevél

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »