RMDSZ: nem prioritás a magyarországi pártalapítás

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint a szövetség vezetősége nem foglalkozott a kérdéssel, hiszen a 2012-es parlamenti választásokra való felkészülést tekinti legfontosabb feladatának.

„Erről a kérdésről nincs döntés, és a közeljövőben nem is lesz, de a gondolat rég érlelődik. Nem kell csodálkozni, ha a Felvidéken, a Vajdaságban vagy Erdélyben felvetődik a magyarországi párt alapítása. Ez hosszú folyamat, amellyel nem is az RMDSZ foglalkozna, de az erdélyi képviseletnek lehetne Magyarországon is intézményes kerete, egy párt, amelynek a kettős állampolgársággal rendelkezők odaadhatják a szavazataikat. Ez nem akkora szentségtörés, mint ahogy néhányan látják” – mondta a Krónikának Kelemen Hunor.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke úgy véli, az RMDSZ felvetése érdekesnek nevezhető, ám ellentmond annak a sokszor hangoztatott markói doktrinának, hogy egymás belügyeibe nem szabad beavatkozni. A Krónikának úgy nyilatkozott, becsületesebb és járhatóbb út lenne, ha az RMDSZ a nyilvánosság előtt felvállalná a szégyellt magyarországi politikai kapcsolatait, mint ahogy a néppárt is mindig vállalta, hogy értékelvű alapon a Fidesz stratégiai partnere.

Önvédelmi reflex volt a magyarországi pártalapítás ötlete – fogalmazott a Krónikának Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ-szervezet ügyvezető elnöke, aki a vasárnapi SZKT-n elsőként javasolta a szervezet létrehozását. Szavaiból kiderült: konkrét lépésekre egyelőre nem kell számítani a tervet illetően, a felvetéssel mindöszsze az volt a cél, hogy az erdélyi magyar társadalmon belüli megosztottságra felhívja a figyelmet, ezt ugyanis meglátása szerint magyarországi politikai körök az utóbbi években egyre inkább felerősítették. Szabó Ödön azt mondja, csak a magyar közösségen belüli vitát követően volna lehetséges eldönteni, hogy a problémára mi a valódi megoldás.

A pártalapítást egyébként azért tartaná hasznosnak a bihari ügyvezető, mert úgy véli, azok az erdélyi magyar állampolgárok, akik hamarosan – valószínűleg – a magyarországi választásokon is leadhatják voksukat, megérdemelnék, hogy a sajátjaikra szavazhassanak, hiszen a közösség tagjai képviselnék leginkább az érdekeiket.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »