Megmenekül a Dacia?

A Renault idén 250 millió eurót kíván befektetni Romániában – jelentette be Thomas Dubruel, a mioveni-i Dacia-gyár kereskedelmi igazgatója egy Mediafax által szervezett konferencián.

A beruházást részben új gépezetek, részben a termelési folyamat növelésére fordítják: beszerelnek egy teljesen automatizált, nagy kapacitású présszalagot, emellett pedig megduplázzák az üzem alumíniumöntödéjének és a kapcsolószekrény-gyártó részleg kapacitását. A bejelentés annál inkább meglepő, mivel a francia cég  Európán kívüli gyáraiban drasztikus költségcsökkentésekre készül.

„Románia a Renault-bolygó második legnagyobb országa” – fogalmazott a kereskedelmi igazgató, kiemelve, hogy az országban a mérnöki, formatervezési, gyártási és eladási szolgáltatások egyaránt megtalálhatók. Dubruel elmondta, hogy a francia jelenlét 12 éve alatt a román telephely mintegy 2 milliárd eurós beruházással gazdagodott.

A most bejelentett örömhír dacára a Dacia-gyárat sem kerülik el az európai autógyártók gondjai, amit a folyamatosan csökkenő megrendelések okoznak. Azt Dubruel is elismerte, hogy a mostani romániai autókereslet csupán harmada annak, ami 2007-ben volt.

Az idei év első öt hónapjában több mint 12 százalékkal esett vissza az autók eladása Romániában az előző évhez képest. Brent Valmar, az Autógyártók és Importőrök Egyesületének elnöke a tegnapi konferencián megerősítette, hogy az országban a gépkocsiforgalmazók profitja lassan a nullával egyenlő.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »