Politikai foglyok is részesültek az elnöki amnesztiában

Negyvenhat elítéltet bocsátottak szabadon kedden reggel Mianmarban egy elnöki amnesztia részeként – idézi helyi aktivisták beszámolóját a BBC. A szabadon bocsátott foglyok többsége az ún. „88-as generációs diákcsoport” tagja, akik kiemelkedő szerepet játszottak az 1988-as – a korábbi katonai kormányzat ellen irányuló – felkelésben. A csoport vezetője, Kang Kang (Kaung Kaung) az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy húsz politikai fogoly is részesült az amnesztiából. A Mianmar Új Fénye című lap keddi jelentése szerint a döntést „a stabilitás és a nemzeti megbékélés elősegítése” érdekében hozták.

Az állami média emellett arról is tájékoztatott, hogy további 34 külföldi foglyot is deportáltak. Egy magas rangú büntetés-végrehajtási tisztviselő beszámolója szerint az említett külföldi foglyok bangladesi állampolgárok voltak.

A lépésre azt követően került sor, hogy – Ang Szan Szú Kji nagy hatású júniusi európai turnéja során – a mianmari miniszter ígéretet tett, hogy további bebörtönzött ellenzékiek is részesülni fognak börtön-amnesztiában. A Nobel-békedíjas ellenzéki Szú Kji azt hangsúlyoztat, hogy minden másként gondolkodót szabadon kell engedni. Elmondta, hogy az amnesztia ellenére is 330 politikai fogoly maradt a börtönben. Emlékeztetett annak kockázatára is, hogy az „ismeretlen foglyokat el fogják felejteni”.

Nő a reformpártiak létszáma – és befolyása?

A BBC tudósítása szerint még mindig disszidensek százai raboskodnak a mianmari börtönökben, ehhez a számhoz képest a jelenlegi húsz politikai fogoly amnesztiája csupán kis lépésnek tekinthető. Ugyanakkor a lépés mindenképp jelzésértékűnek tekinthető; Mianmarban már fölénybe kerültek a reformokat támogatók – hívta fel a lépés jelentőségére a figyelmet a BBC.

A vezetés legnagyobb horderejű politikai foglyokat is érintő amnesztiájára idén januárban került sor. Az akkor szabadulók között voltak a sikertelen 1988-as diákmozgalom „veteránjai”, valamint a 2007-es tiltakozások résztvevői is. A több mint 300 felszabaduló politikai fogoly szabadon engedésére az Egyesült Államok nyomására került sor, amely csak e lépés megtétele után vállalta a diplomáciai kapcsolatok teljes körű helyreállítását.

A mostani amnesztia révén szabadon bocsátották Ko Aje Ang (Ko Aye Aung), akit 1998-ban tartóztatták le hallgatói tüntetetések szervezésének és illegális szórólapok terjesztésének vádjával. Most szabadult Than Zav és Pjit Pjo Ang (Pyit Phyo Aung) is. Az NLD egykori ifjúsági tagja, Than Zaw 1989 óta raboskodott egy olyan bombázásért, melyet a Reuters Hírügynökség forrásai szerint egy másik férfi már magára vállalt.

Az elemzők szerint az igazi teszt Mianmar számára az lesz, hogy mekkora szabadságot biztosítanak az elengedett politikai foglyoknak tevékenységük folytatásában. A hivatalos mianmari média szerint „lehetővé teszik mindannyiuk számára, hogy részt vegyenek a politikai folyamatban” – írta a Channel News Asia.

A nyugati kormányok mindenesetre optimistának mondhatók; megújuló elkötelezettséggel fordulnak a diktatúrának fokozatosan hátat fordító Mianmar felé és számos kulcsfontosságú szankción lazítottak válaszul a politikai reformokra. Ugyanakkor az USA és az EU figyelmeztettek, hogy valamennyi politikai foglyot szabadon kell ereszteni, mielőtt további szankciók megszüntetése mellett döntenének. Ezenfelül pedig, továbbra is aggodalomra ad okot a politikai elnyomás és az emberi jogok megsértése is, noha az utóbbi hónapokban a mianmari katonaság által támogatott (vezetett) polgári kormány egy sor reformintézkedést kezdett meg az ország nyitása érdekében.

Látványos demokratizálódási kísérletük legjelentősebb lépéseként tizenöt évnyi házi őrizet után szabadon engedték az ellenzéki vezető Szú Kjit, és általában véve nagyobb teret kezdtek engedni a demokratikus ellenzéknek. Miután a demokrácia-párti Szú Kji 2010-ben kiszabadult, parlamenti képviselőnek választották, vezetésével pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) 43 mandátumot szerzett meg az év eleji időközi parlamenti választásokon. Szú Kji nemrég Európában járt, hogy hosszú várakozás után átvehesse az 1991-ben neki ítélt Nobel-békedíjat.

Tusor Anita

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »