A Boko Haram erőszakot szít Nigériában

Véres hetet tudhat maga mögött Nigéria. A Kaduna és Damaturu városában történtek, valamint az azokat követő több napos erőszakhullám mérlege több mint 100 halott. Ismét az észak-nigériai iszlamista terrorszervezet, a Boko Haram feszítette pattanásig a húrt, ráadásként további akciókat hirdettek meg júniusra állami és egyházi célpontok ellen.

Yobe tartomány központjában, Damaturuban a milícia harcosai heves tűzpárbajba keveredtek a hadsereg katonáival, az összecsapásban negyvenen – két katona, négy rendőr és harmincnégy lázadó – vesztették életüket. A harcok ugyan véget értek, de a hatóságok által elrendelt kijárási tilalom továbbra is érvényben van, ami miatt a munkahelyükön ragadtak nem tudnak hazatérni otthonukba. A tilalom akadályozza a háztartások élelmiszerhez való hozzájutását is, a készletek pedig vészesen fogynak.

Ugyanez a helyzet Kaduna városában a Boko Haram vasárnapi merényletei után. A katolikus templomok ellen elkövetett támadások tizenhat ember életét oltották ki. A robbantások erőszakhullámot indítottak el a városban, a helyi keresztény csoportok tehetetlenségükben mecseteket támadtak meg bosszút állva a város muszlim közösségein. Erős katonai jelenlét tartja fenn a rendet jelenleg is, a kijárási tilalom továbbra is érvényben van az erőszak kiújulásának megakadályozására.

A déli, keresztény többségű területeken egyes egyházi személyek keményebb fellépésre buzdítottak, aminek hatására muszlim csoportok rendőri védelemért folyamodtak. A római katolikus egyház feje, XVI. Benedek pápa elítélte az erőszakos válaszcsapásokat, és megbékélésre szólított fel, csakúgy, mint a nigériai püspöki kar. 

A független iszlám állam létrehozásáért küzdő Boko Haram 2009 óta több mint 1000 ember haláláért vonható felelősségre. Aktivitásuk egyre ijesztőbb méreteket ölt, az utóbbi hónapokban heti rendszerességgel követtek el merényleteket Nigéria muszlim többségű északi tartományaiban. A kritikus hangok egyre élénkebbek az ország államfője, Goodluck Jonathan és kormányával szemben, a közvélemény szerint nem kezelik megfelelően a növekvő erőszakot, és a hatóságok nem képesek megvédeni a lakosságot a terroristatámadásokkal szemben. Az sem segít az elnök megítélésében, hogy a történtek és a Boko Haram fenyegető ígéretei ellenére sem mondta le tervezett útját Brazíliába, és 116 fős delegációjával valóban elhagyta az országot.

Félő, hogy a lakosság minél inkább elveszti a rendőri erőkbe vetett bizalmát, a helyiek annál inkább fognak majd maguk fegyvert ragadni önvédelem gyanánt, ez pedig könnyen polgárháborúhoz vezethet.

Meleg Veronika

Friss hírek