Bővíti a kisvállalatokat segítő alap forrásait Sanghaj

Kétmilliárd jüannal (75 milliárd forint) egészíti ki a mikro- és kisvállalkozások megsegítésére korábban felállított pénzügyi alapot a kelet-kínai Sanghaj városa – írja a hétfői Shanghai Daily napilap.

A város vezetése szeptemberben hárommilliárd jüanos (112,5 milliárd forint) pénzügyi alapot állított fel, amelyet most ötmilliárd jüanra növelnek. A pénzből kétmilliárd jüant a hitelgaranciát nyújtó cégekbe fektet be, további kétmilliárd jüant az érintett cégek rossz hiteleinek fedezetére különít el a városvezetés, a fennmaradó egymilliárd jüant pedig high-tech kisvállalkozásoknak nyújtott hitelekre szánják.

Csiang Csuo-csing (Jiang Zhuoqing), a városi kormányzat pénzügyi hivatalának vezetője a lapban méltatta a kisvállalkozások szerepét a gazdasági fejlődésben és az innovációban, de rámutatott, hogy pénzügyi nehézségeik komolyan akadályozzák fejlődésüket.   A kínai gazdaság lassulása, az amerikai és európai exportpiacok gyengesége következtében visszaeső külső kereslet, a beszűkült hitelfelvételi lehetőségek érzékenyen érintették a kisvállalkozásokat.

A sanghaji statisztikai hivatal tavaly őszi adatai szerint finanszírozási gondok miatt a város kisvállalkozásainak több mint fele nem tudott megfelelően működni, a helyzet pedig azóta sem sokat javult. A 2011 végi adatok szerint több mint 346 ezer mikro- és kisvállalkozás üzemel a városban, mely az összes vállalat több mint 95 százaléka. Sanghaj munkaerejének 54,6 százalékát ezek a cégek foglalkoztatják.

MTI

Friss hírek