Gyenge negyedévet zárt a Járai-biztosító

A nemzetközi számviteli elvek (IFRS) szerint 5,7 milliárd forintos bruttó díjbevétellel zárta az első negyedévet a CIG, ami éves bázison 28%-os visszaesést jelent. A magyar számviteli szabályok szerinti mutató 5,1 milliárd forintos bevételt mutat, ami 36%-kal marad el 2011 azonos időszakától. Az időszak rendkívül nehéz működési környezetet hozott a cégnek, hiszen a végtörlesztés áthúzódó hatásként jelen volt a negyedévben, ám a befektetési egységhez kötött életbiztosítások így is 85%-át tették ki az időszak díjbevételének.

A nem-életbiztosítás 15%-os súlyt képviselt az időszakban, ám ha ezeket nem vesszük figyelembe, akkor a unit-linked biztosításokból származó bevételek még nagyobb visszaesést mutattak volna. Ez annak köszönhető, hogy az új értékesítések 60%-kal estek éves bázison, ám a hagyományos életbiztosítások száma lassú növekedést mutatott.

Az egyszeri díjak az időszakban 10%-os súlyt képviseltek, ami elmarad a tavalyi negyedik negyedév 30%-os értékétől, ám összességében továbbra sem ez a profit forrása (jelzésértéke azonban van).

A negyedévet a jelentős költségcsökkenés is segítette: a működési kiadások 10%-kal lettek alacsonyabbak a tavalyi átstrukturálás eredményeként, míg a díj- és jutalékbevételek az új értékesítések alacsonyabb volta miatt zsugorodtak.

A saját tőke IFRS szerint 4 milliárd forintról 3 milliárd forintra olvadt, akut tőkehiány tehát továbbra sincsen. Az eredmények tekintetében úgy véljük, hogy a kedvezőtlen tendenciák még fennmaradhatnak 1-2 negyedévig, ezért az idei évre vonatkozó 40 milliárd forintos díjbevételi várakozásunkat felülvizsgáljuk.

Az őszre tervezett tőkeemelés és a kedvezőtlen működési környezet fényében úgy véljük, hogy ez a gyorsjelentés kevés lesz ahhoz, hogy érdemben javítson a részvény megítélésén. Az elmúlt hetek árfolyammozgásait alapul véve azonban csak mérsékelt eladói nyomással számolunk a következő hetekben.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »