Ezt nem árt tudnia, ha Amerikába utazik

Egy 2007. óta élő ideiglenes szabályozást váltott fel, most az az új megállapodás mely szabályozza az uniós légi utasok adatainak továbbítását az illetékes amerikai hatóságok felé. Az új megállapodás részletesen szabályozza az adatok tárolásának módját és felhasználását, megállapítva az adatvédelmi kötelezettségeket és a jogorvoslati lehetőségeket.

Az új megállapodás szigorú szabályokat tartalmaz az adatok továbbítására, gyűjtésére és tárolására vonatkozóan.  Az EP tájékoztatása szerint „Az amerikai hatóságok az adatokat legfeljebb öt évig tárolhatják aktív adatbázisban. Ezen időszak első hat hónapjának elteltével az adatokat személytelenítik, azaz az utasok nevét és elérhetőségét kódolják.

Az öt év elteltével az adatokat legfeljebb tíz évig egy háttér adatbázisban tárolják. Ezt követően az adatállományt teljesen anonimizálják, így senkit nem lehet majd beazonosítani az adatok alapján. A konkrét ügyekhez kapcsolódó adatokat viszont a vizsgálat lezárásáig és az ügy archiválásáig tárolhatják aktív adatbázisban. A megállapodás pontosan szabályozza, hogy az adatokhoz kik és milyen feltételekkel férhetnek hozzá.”

Az utas-nyilvántartási adatállományt (PNR) a légitársaságok gyűjtik össze a jegyfoglaláskor. Ilyen adatok többek között az utas neve, címe, hitelkártyájának adatai. Az amerikai szabályok értelmében ezeket az adatokat az utazás kezdete előtt a légitársaságoknak meg kell osztaniuk az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumával. A szabályok az Egyesült Államokba tartó vagy onnan induló járatokra vonatkoznak.

Az adatok gyűjtésének indokát az Amerikát ért terrorcselekmények adták, az új szabályozás prevenciós célból készült.

Az adatkezelés, hogy a fentiekben is írtuk nem korlátlan, de különösen szigorú előírásokat tartalmaz az ún. különleges adatokra vonatkozóan, mint az utasok faji vagy etnikai hovatartozása, vallási vagy világnézeti meggyőződése, politikai véleménye, egészségi állapota, szexuális életére vagy beállítottságára vonatkozó adatok. A megállapodás szerint a különleges adatokat csak akkor használhatják fel az amerikai hatóságok, ha az adott személy élete veszélybe kerül. „Ezeket az adatokat különleges esetekben, legfeljebb harminc napig lehet felhasználni, ezt követően pedig véglegesen törölni kell őket, kivéve, ha egy vizsgálathoz szükségesek”- olvasható az EP tájékoztatásában.

A megállapodás rendelkezik a személyes adatok megsértése esetére szóló jogorvoslati lehetőségekről is, továbbá lehetőséget biztosít arra, hogy az utasok betekinthessenek kezelt adataikba és az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumától kérjék adataik helyesbítését vagy azok törlését, amennyiben azok pontatlanok.

Kitekintő / BÁLINT, KÁLLAY ÉS KENDE ÜGYVÉDI IRODA

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »