Heglig újra szudáni ellenőrzés alatt

Bár visszavonulót fújt a dél-szudáni hadsereg, a szudáni elnök szerint a háború nem ér véget, amíg Khartúm úgy nem dönt.

Kivonul a dél-szudáni hadsereg Heglig térségéből. A határ menti olajmezőt, amelyre mindkét Szudán igényt tart, múlt héten foglalták el a déliek, azóta pedig komoly összecsapásokra került sor a két állam között. A napokban Szudán elnöke, Omar Bashir totális háború indításával fenyegette meg szomszédját. Bár pénteken a hadsereg megkapta a kivonulási parancsot, de Dél-Szudán továbbra is fenntartja álláspontját, hogy Heglig jogosan őt illetné meg.

Bashir szerint a dél-szudáni csapatok nem maguktól vonulnak vissza, hanem fegyveres harcok árán a szudáni erők szorították ki őket. Bashir belemelegedett a háborús retorikába, és kijelentette, mivel Dél-Szudán támadta meg őket, addig nincs vége a háborúnak, amíg „Szudán azt nem mondja”. Hozzátette továbbá, hogy a kettejük között elhúzódó olajvitát megoldandó, zárva tartja vezetékeit a déliek olaja előtt, és nem engedi területén át a tengerhez szállítani, nehogy „ezek a bűnözök egy dollárt is keressenek rajta”.

Ha valóban kitörne egy teljes intenzitású háború, akkor Uganda jelezte, hogy a 2011 nyarán függetlenné vált Dél-Szudán oldalára állna. Szudánt már korábban is megvádolta, hogy támogatást nyújtott a hírhedt Joseph Kony vezette Úr Ellenállási Hadseregének (Lord’s Resistance Army, LRA). Uganda információi szerint a mára mintegy 200 főre zsugorodott LRA újra felvette a kapcsolatot Khartúmmal, és ezzel közvetve ellenük is háborúzik Bashir.

A nemzetközi közösség igyekszik megakadályozni, hogy a két Szudán közötti háború eszkalálódjon. Egyiptom, az Afrikai Unió, és az ENSZ is békíteni próbálja a feleket, és elítéli mindkét oldal akcióit. Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Barack Obama is felszólalt a kérdésben, sürgette a vezetőket, hogy mihamarabb térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz, Szudán pedig hagyjon fel a déliek elleni légitámadásokkal. Az USA egyébként elismerte, hogy patronáltja, Dél-Szudán jogtalanul foglalta el északi szomszédjának területét, és hiába hivatkozik önvédelemre. Közben az amerikai különleges megbízott elviekben megegyezett a szudáni vezetéssel, hogy beengedik a segélyeket a dél-kordofáni területekre, ahol többszázezer embert sújthat élelemhiány.

Meleg Veronika

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »