Egyre többen a kínai nyersanyagexport-kvóta ellen

Az Európai Unió, az Egyesült Államok és Japán hivatalosan felkérte a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO), hogy vizsgálja meg Kína nyersanyagok exportálását érintő intézkedéseit.

Az EU kereskedelmi biztosa, Karel De Gucht azt nyilatkozta, hogy „a ritkaföldfémek és egyéb termékek korlátozásával Kína vét a kereskedelmi szabályok ellen, így ezeket a korlátozásokat meg kell szüntetni. Nem csupán az Európai Unió, hanem az egész világ termelőit és fogyasztóit károsítja”. Tavaly nyáron még csak az EU kérte fel a WTO-t az ügy kivizsgálására, azonban most csatlakozott a két másik legnagyobb felvásárló is. Eddig precedens nélküli, hogy ez a formáció közösen fordult volna a Kereskedelmi Világszervezethez volna.

Kína a világ ritkaföldfém-kitermelésének 97%-át végzi, az ásványok exportjához 2006 óta egyre mérséklődő kvótákat köt. Ezzel együtt természetesen a kivitel árát is növelte, az EU szerint a ritkaföldfémekért kétszer annyit fizetnek a külföldi cégek, mint a kínaiak. A nyersanyagkínálat ingadozása, és az ebből adódó gazdasági következmények leghátrányosabban a kérelmet benyújtó gazdasági nagyhatalmakat sújtották.

Peking azzal védekezik, hogy a környezettudatosság jegyében hozta meg döntését. Miao Vej (Miao Wei) iparért és információs technológiáért felelős miniszter kifejtette, hogy a cél nem kereskedelmi protekcionizmus volt, illetve hogy az exportkvóta semmilyen konkrét ország ellen sem irányult – számolt be a kínai állami Hszinhua hírügynökség. A sokaknak sántító okot egy egészen hasonló másik ügyben már a WTO is megkérdőjelezte. Azonban akármilyen eredményre is jut most a szervezet, az egészen valószínű, hogy mind az EU, mind a választások előtt álló Obama kereskedelmi megtorlásra készül.

Tátrai Kriszta

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »