Dagad a plágiumbotrány

Plagizálással gyanúsítja Hantz Péter, a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) alelnöke a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) Általános Orvostudományi Karának dékánját, Leonard Azamfireit. A kolozsvári Krónika összefoglalója.

A BKB alelnöke hétfő reggeli sajtótájékoztatóján kijelentette: Azamfirei korábban egy olyan kutató csapat vezetője volt, amelynek szakdolgozata bizonyos részeit egy német professzor tanulmányából másolta, Hantz ugyanakkor a forrás gyanánt szolgált cikk első szerzőjének plágiumnyilatkozatát is nyilvánosságra hozta. Hantz egyébként egy hónappal korábban Constantin Copotoiu rektort és Klara Brânzaniuc rektorhelyettest is plagizálással gyanúsította meg, a BKB alelnöke megkereste az eredeti cikkek szerzőit, akik írásban megerősítették a plágium tényét.

Hantz Péternek Dr. Axel Stachon, németországi orvosprofesszor megerősítette, hogy az Acta Medica Marisiensis romániai szaklapban megjelent, The Presence of Nucleated Red Cells in the Blood of Critical Care Patients is Associated with an Increased Mortality Risk című szakdolgozat – amely vezetője Leonard Azamfirei volt – lényeges részeket és kutatási adatokat emelt át az ő 2007-ben megjelent munkájából, melynek címe Nucleated red blood cells in the blood of medical intensive care patients indicate increased mortality risk: a prospective cohort study. A német professzor azt írja: habár eredeti dolgozatát feltüntették a referenciák között, ez nem magyarázat arra, hogy miért vettek át terjedelmes részeket belőle. „A szerzők egyszerűen kimásolták a kutatásaink eredményeit” – írja. Szerinte ez azt bizonyítja, hogy a romániai publikálók által közölt adatok nem saját kutatásuk eredményei. Azt állítja: mindezeket összevetve arra a következtetésre jutott, hogy a romániai szakdolgozat etikátlan plagizálás és hamisítás. Úgy véli: megfelelő intézkedésekkel elejét lehetne venni az ehhez hasonló gyakorlatnak.

Hantz Péter – aki jelenleg bázeli Friedrich Miescher Orvosbiológiai Kutatóintézet munkatársa – ez év januárjában plágiummal gyanúsította meg Constantin Copotioiut, az egyetem rektorát illetve Klara Brânzaniuc rektorhelyettest is. Állítása szerint kettejük vezetésével olyan orvosi szakcikkek jelentek meg az Acta Medica Marisiensis szaklapban, amelyek döntő része külföldi folyóiratokban megjelent munkák másolatából áll. A plágium gyanúját a másolt tanulmányok eredeti szerzői levélben megerősítették, kijelentve, hogy írásaikat helyenként módosítások nélkül lemásolták.

A rektor azonban azzal érvelt, hogy a Gröningeni Egyetemen készült tanulmányhoz kapcsolható romániai dolgozatnak a szerzője az ő egyik doktorandusa, aki úgy tüntette fel az ő és a rektorhelyettes nevét a dolgozaton, hogy nem szólt nekik. Copotoiu szerint csak a folyóirat közlése nyomán szereztek tudomást a dolgozatról. Hozzátette: a rektorhelyettessel együtt tavaly augusztusban az egyetem etikai bizottságához fordultak, amely kivizsgálta az esetet, és megállapította a plágiumot. A doktorandus egy nyilatkozatban elismerte – mondta Copotoiu –, hogy a rektorral és a rektorhelyettessel nem egyeztetett a társszerzőségről. A rektor szerint az egyetem folyóiratának következő számában közlik az etikai bizottság döntését, amely semmissé nyilvánította a tavaly megjelent cikket.

Klara Brânzaniuc rektorhelyettes a Román Felsőfokú Oktatás Minőségét Biztosító Ügynökséghez (ARACIS) írt levelében megerősíti Copotoiu állításait. A plágiumbotrányért az egyetem magyar oktatóit illetve a BKB-t hibáztatja, akiktől szerinte „minden elítélendő tett kitelik”. A plágiumvád kapcsán azt nyilatkozta, hogy csupán egy sebészeti eljárás leírását másolták ki külföldi közleményekből.

Hantz Péter ezzel szemben azzal érvel, hogy a cikket a rektor egyik doktorandusza mutatta be egy tavalyelőtti konferencián, amelynek maga a rektor volt a tiszteletbeli elnöke. A cikk még tavaly májusban nyomtatásban megjelent az egyetem angol nyelvű lapjában, amelynek a főszerkesztője a rektor felesége. Az egyetem etikai bizottságának tagjai csak a botrány kirobbanása után, decemberben szereztek tudomást az ügyről. „Mindezt egybevetve valószínűsíthető, hogy a rektor nem mond igazat” – állítja Hantz.

A BKB alelnöke  közölte: a plagizálás teljes dokumentációját elküldte Bukarestbe az oktatási miniszternek és az illetékes szakhatóságnak. Azt is hozzátette, az elkövetkező napokban a Bolyai Egyetem Barátainak Egyesülete ügyészségi feljelentést tesz az érintett oktatók ellen, és az Európai Parlament peticiós bizottságához is benyújtják az iratcsomót. Hozzátette: amiatt is feljelentést tesznek a MOGYE vezetői ellen, hogy megszegték az oktatási törvény előírásait, és elutasították az egyetem magyar tagozatának a létrehozását.

A MOGYE-n egyébként a héten egyetemi választást tartanak, amelyen Brînzaniuc és Azamfirei is a rektori tisztségre pályázik, Copotoiu pedig az egyetemi szenátus elnöke szeretne lenni.

A magyar oktatók és diákok bojkottálják a választásokat, mert az egyetem vezetői, a hatályos román jogszabályokat semmibe véve, megtagadták a magyar főtanszékek létrehozását. A bojkott illetve a plágiumvádat követően Copotoiu rektor elbocsátással fenyegette dr. Szabó Béla egyetemi tanárt, az Általános Orvostudományi Kar dékánhelyettesét.

Az egyetem rektorát egyébként 2010-ben a Semmelweis Egyetem díszdoktorává avatták.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »