Ellenzéki bojkottal kezdődött a parlament

ROMÁNIA  Hivatalosan is eldőlt, hogy bojkottálja az ellenzéki Szociálliberális Unió (USL) pártszövetség a szerdán kezdődött tavaszi parlamenti ülésszak törvényhozási üléseit: az USL honatyái szerda délután két tartózkodás mellett, elsöprő többséggel szavazták meg, hogy meghatározatlan ideig nem vesznek részt a parlament munkájában. A parlamenti sztrájk nem befolyásolja a távol maradó honatyák fizetését és kedvezményeiket sem. Közben a kormányoldal elvesztette két emberét a felsőházban, miután Iulian Urban és Mircea Banias szenátor bejelentette kilépését a Demokrata-Liberális Pártból (PDL) – írja a Krónika.

 Mircea Duşa, a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőházi frakcióvezetője a nap folyamán már korábban bejelentette az alsóház vezetésének, hogy az ellenzék a tavaszi ülésszak szerdai, első napjától kezdve parlamenti sztrájkot hirdet. Mindez azt jelenti, hogy az ellenzéki honatyák sem a plenáris, sem a házbizottsági, sem pedig a szakbizottsági üléseken nem vesznek részt, csupán „minimális jelenlétet” biztosítanak a bizottságokban.

„Parlamenti tiltakozó akciót kezdtünk az ellen, hogy a hatalom nem érti az utca szavát, és nem mond le” – jelentette ki a képviselő, arra utalva, hogy immár közel három hete tartanak a kormány lemondását követelő tüntetések. Rámutatott, hogy az ellenzéki pártok mindemellett kijelölik képviselőiket a házbizottságokba, amelyeket mindig az ülésszak elején választanak meg.

Duşa ugyanakkor felháborodott, amikor az újságírók arról érdeklődtek, mi lesz az ülésekről távol maradó ellenzéki honatyák honoráriumával. Pontosította: az üléspénz arányosan csökken, annak függvényében, hány ülésnapon nem vesznek részt. Utalt arra, hogy a nem bukaresti honatyák továbbra is szállodában laknak majd, ám tendenciózusnak minősítette az erre vonatkozó további kérdéseket.

Azt azonban kijelentette, hogy valójában nem sztrájkról van szó, hanem tiltakozó akcióról, bojkottról, amely akár az előre hozott választások kiírásáig is eltarthat.

Eugen Nicolăescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakcióvezető-helyettese közölte, az ellenzék lemond az üléspénzről. Az állandó, átlagosan 4000 lejes bérüket azonban tovább kapják, akárcsak a területi irodák alkalmazottainak bérezésére szánt összegeket. Emellett továbbra is jogosultak az ingyenes bukaresti szállásra, valamint az ingyenes mobiltelefon-használatra.

Mint arról beszámoltunk, az ellenzék a bojkottal előre hozott választásokat akar kicsikarni. A PNL elnöke, Crin Antonescu eredetileg azt javasolta, hogy minden ellenzéki honatya mondjon le mandátumáról, ám kiderült, hogy ez nem vonja maga után az előre hozott voksolás kiírását, csupán a megürült választókerületekben kell időközi választást kiírni. Ennek nyomán, a PSD javaslatára döntöttek a sztrájk mellett. Victor Ponta PSD-elnök egyébként korábban úgy nyilatkozott, hogy a képviselői bérből származó összeget alapítványoknak adományozzák.

Kormány: „luxussztrájk” a bojkott

A kormányoldal heves bírálatokkal illette az ellenzéket. Roberta Anastase, a képviselőház elnöke „luxussztrájknak” minősítette a bojkottot, hiszen a sztrájkolók megkapják a juttatásaikat.

„Úgy tűnik, elszakadtak a mindennapi valóságtól, amelyben az emberek minden nap munkába járnak, és talán ők is szeretnének sztrájkolni, de félnek attól, hogy elveszítik a munkahelyüket” – mondta a házelnök. Azt is elmondta, hogy a tegnapi házbizottsági ülésen az ellenzék nem tett hivatalos bejelentést a bojkottról, csupán időt kértek hétfőig, hogy eldönthessék, mely külföldi kiszállásokon vesznek részt.

Hozzátette, mindemellett azt szeretné, ha párbeszéd alakulhatna ki a kormányoldal és az ellenzék között, mivel a jelenlegi helyzet egyik félnek sem jó.

Ioan Oltean képviselőházi alelnök, a PDL főtitkára keményebb hangot ütött meg. „Lássuk, mi történik. Azt is bejelentették korábban, hogy lemondanak, de mégsem tették meg, úgyhogy várjunk még. Nézzék meg, mit csinálnak szállodai szobák nélkül, hogyan várakoznak majd az állomáson a lépcsőház előtt megálló autó nélkül, titkárnő nélkül és üres pénztárcával, aztán majd tárgyalunk” – ecsetelte Oltean. Rámutatott ugyanakkor, hogy a kormányoldalnak többlet erőfeszítést kell majd kifejtenie a határozatképességhez szükséges létszám biztosítása érdekében.

Vasile Blaga, a szenátus elnöke közölte, tiszteletben tartja az ellenzék döntését, de úgy véli, a parlamentben lenne a helye, mivel egy demokratikus államban a törvényhozás a legfontosabb intézmény.

Kilépések a felső- és az alsóházban

Közben a kormányoldalnak tegnaptól újabb problémával kell szembenéznie: Iulian Urban és Mircea Banias szenátorok bejelentették, hogy kilépnek a PDL-ből. Banias 2002 óta a PDL tagja, addig a PNL-ben politizált, most pedig bejelentette: a PC-ben tevékenykedik tovább. Néhány évig a PDL Konstanca megyei szervezetének elnöke volt, majd a közelmúltban az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) látókörébe került: meggyanúsították, hogy az ő és a vámhatóság számos alkalmazottjának közbenjárására többtucatnyi, Kínából érkezett üzemanyag-szállító hajót nem ellenőriztek a konstancai kikötőben. A mintegy negyven fős szervezett bűnözői csoport a hajók által szállított gázolajat Baniasék segítségével vagy el sem vámoltatta, vagy olyan kőolajszármazékként vámoltatta el, amely nem jövedékiadó-köteles. Az így behozott üzemanyagot aztán a feketepiacon értékesítették.

Közben szintén szerdán mind a kormányoldal, mind az ellenzék elveszítette egy-egy képviselőjét: Ilie Morega a kormányt támogató Országos Szövetség Románia Fejlődéséért (UNPR) pártból lépett ki, Nicolae Jolţa viszont az ellenzéki Nemzeti Liberális Pártból (PNL). Morega – aki 2010-ig a PNL Gorj megyei elnöke volt, de egy pénzügyi botrány miatt távoznia kellett – azzal indokolta döntését, hogy nincs fejlődési perspektíva előtte, mivel a párt népszerűsége nem nő. A Bihar megyében megválasztott Nicolae Jolţa a kormánypárti DL soraiban folytatja tevékenységét.

Százezreket költöttek a honatyák külföldi kiszállásokra

A szenátorok és a képviselők csupán egy hónap alatt több mint 300 ezer lejt költöttek el külföldi kiszállásokra: tavaly novemberben 330 ezer lejt költöttek el erre a célra. Az összeg nagyobbik részét az alsóház „utazta el”, összesen 295 934 lejt. Ez összesen 33 külföldi utat jelent. A legdrágább kiszállás egy ötnapos vietnami út volt, a négytagú delegációt Gheorghe Barbu, az alsóház PDL-s főjegyzője vezette. A delegációnak tagja volt Korodi Attila, a képviselőház külügyi bizottságának RMDSZ-es elnöke, Daniel Budurescu, az alsóház román-vietnami baráti csoportjának PNL-s elnöke, valamint a csoport konzervatív párti (PC) alelnöke, Sergiu Andon.

A szenátus 34 136 lejt költött utazásra, ez összesen kilenc kiszállásra volt elegendő. Titus Corlăţean külügyi bizottsági elnök ötezer lejből megjárta Szerbiát, a legnagyobb tétel azonban egy háromtagú delegáció 15 ezer lejes vilniusi kiszállása volt. Októberben a két ház összesen 470 ezer lejt költött utazásra, ebből az alsóházra 280 379, a szenátusra 189 620 lej jutott.

Krónika.ro

Friss hírek