Egyre kevesebb a munkanélküli

Majd három éve nem látott, 8,5 százalékos mélypontra csökkent az amerikai munkanélküliségi ráta decemberben, miután az új foglalkoztatottak száma a vártnál nagyobb mértékben, 200 ezerrel nőtt az év utolsó hónapjában. Az augusztusban még 9,1 százalékos munkanélküliség az elmúlt négy hónapban folyamatosan csökkent, novemberben 8,7 százalékon állt – számol be a Washington Post.

Idén, az év minden egyes hónapjában jöttek létre új munkahelyek – összesen 1,6 millió -, amire 2005 óta nem volt példa, az elmúlt 22 hónapban pedig hárommillió – mondta el Barack Obama. Bár az elnök sikernek könyvelte el a folyamatot, a republikánusok szerint a nagy gazdasági világválság óta nem volt ilyen hosszú ideig – 35 hónapja tartó – nyolc százalék feletti munkanélküliség.

A Fehér Ház a napokban hirdette meg a fiatalokat célzó Summer Jobs+ programot, amelynek keretében a kormányzati és a piaci szektor együttműködésével, nyár elejére 250 ezer munkahelyet hoznának létre. Obamának a választás évében rendkívül fontos az új munkahelyek teremtése, különösen annak fényében, hogy a második világháború óta nem volt olyan elnök, akinek ilyen magas munkanélküliséggel kellett volna szembenéznie az újraválasztási kampány évében.

Pulay Kristóf

Friss hírek