Csalódást okozott a központi bank

A várakozásoknak megfelelően 1%-ra csökkentette az irányadó rátát az EKB. A piacok és mi is ezzel számoltunk, így kijelenthető, hogy a likviditásfokozás nem érte el a célját, amit a főbb indexek is eséssel honoráltak. A döntés kommentára ennél lényegesebb volt. Mario Draghi tervezetében 2012-től 1%-os kötelező tartalékráta szerepel, valamint bővítik a fedezetként elfogadható eszközök körét és végezetül két hosszú távú refinanszírozási programot is útnak indítanak, amitől a piacok felfutását várják.

A makrogazdasági kilátások is új köntösbe bújtak. A GDP prognózis a jövő évre csupán -0,4%-1,0% közé eshet, az eddig kalkulált 0,4%-2,2% helyett. Az inflációs cél ezzel párhuzamosan 2% alá csökkenhet.

A nagyközönség további kamatcsökkentésben bízott, amire Draghi nemmel válaszolt és kijelentette, hogy a kötvényvásárlások is elmaradnak a jövőben. A betegeskedés így tovább folytatódik, orvosság hiányában. A doktor úr a kérdésünkre azt mondta, hogy a jelenlegi „jogszabályok” miatt nem lehetséges több vény felírása.

A mai uniós csúcs során az alapszerződés megváltoztatása ezt a kérdést rövidtávon megoldhatná, azonban a mélyen gyökerező problémák továbbra is éreztetnék hatásukat.  

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »