EU-csúcs: hangosan zeng a jereváni rádió

Két nagyon fontos témakörben szállingóznak a hírek hajnal óta: az egyik az EU-s alapszerződés módosítása, amely mind a 27 tagállamot érinti, a másik pedig az 17 tagú eurózóna fiskális reformja. Utóbbi kapcsán kedvező momentum, hogy minden tag jóváhagyta Merkel és Sarkozy javaslatait, nyalánkságot jelent viszont az, hogy 200 milliárd eurós hitelkeretet kívánnak az eurózóna tagjai nyújtani az IMF-nek, amiből a problémás európai államokat lehet megmenteni – erről azonban nincs részletes információ.

Izgalmat igazából az EU-s alapszerződés módosítása jelent, hiszen itt a klasszikus jereváni rádió-effektus érződik. Sarkozy hivatalos kommentárjában jelezte, hogy Magyarország és Nagy-Britannia nem értett egyet az alapszerződés módosításával, a csehek és a svédek pedig még gondolkodási időt kértek. A hajnali nyilatkozatokból az látszik, hogy mindenki máshogyan emlékszik a történtekre: van, aki a magyarokat is csak az időkérők csoportjába sorolta, míg mások két másik országot jelöltek meg renitensként. A britek egyébként a pénzügyi rendszerrel kapcsolatos jogosítványok miatt vétóztak.

Az uniós alapszerződés módosítása így nem sikerült, ezt azonban kormányok közötti szerződéssel lehet pótolni, ennek viszont jelentős időigénye van. Ebből fakadóan arra számítunk, hogy folytatódik a kiábrándulás az öreg kontinensen, továbbra is tartjuk a 6060/6174-en nyitott DAX-shortokat.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek