Orosz offenzíva Németországban

Oroszország német partnerekkel együttműködve kész beszállni új németországi erőművek építésébe, finanszírozásába és üzemeltetésébe – mondta Szergej Smatko, orosz energiaügyi miniszter a Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában. Becslése szerint Németországnak az atomenergiából való kiszállás után 10-12 GW helyettesítő erőművi kapacitásra, 10-15 nagy erőmű teljesítményére lenne szüksége a biztonságos energiaellátáshoz. Az ehhez szükséges 10-15 milliárd eurót Oroszország állná.

A végrehajtással nem késlekedne Smatko. Az első megbeszélések már elkezdődtek német politikusokkal, fél éven belül pedig elkészülhetne a terv az orosz energetikai ágazat és a technológiáért felelős német cégek (pl. Siemens) bevonásával. Ezt követően, négy év múlva már üzembe is léphetnek az első erőművek, tíz év múlva pedig realizálható a teljes projekt – mondja a lapnak a miniszter.

A tervvel Oroszország régi törekvése válhat valóra, hogy ne csak nyersanyagbeszállítóként működjön közre, hanem orosz cégeken keresztül részesedést is szerezzen az európai piacból. Mivel korábban az EADS, a Deutsche Telekom, az Infineon estében már korlátozta Németország az orosz befektetést, és a német versenyhivatal a német-orosz energetikai együttműködésekkel kapcsolatban is jelezte fenntartásait, a miniszter a német politika előzetes feltétel nélküli támogatásához köti az együttműködést. Erre most Németországnak nagyobb szüksége lenne, mint valaha. A megújuló energia növekvő térnyerése kétségessé teszi ugyanis a szükséges új erőművek megtérülését, ami elbizonytalanítja a lehetséges befektetőket, mivel nem egyértelmű hogy ezek milyen hosszú ideig lesznek üzemben és milyen kihasználtsággal.

A német hozzáállás enyhülésére utal, hogy a Gazprom a múlt hét csütörtökön felvásárolhatta az Envacom, hesseni zöldáram és telekommunikációs szolgáltató céget, ezzel elkönyvelve első komoly sikerét a német villamosenergiapiacon, és az orosz cég a német energetikai óriással, az RWE-vel is előrehaladott tárgyalásokat folytat az együttműködésről.

Kardos Levente

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »