Gingrich a republikánus élmezőnyben

A napokban végzett és ismertetett közvélemény-kutatások eredményei szerint Newt Gingrich, volt Képviselőházi elnök népszerűsége olyannyira megerősödött, hogy az már az élmezőny tagjaiéval vetekszik. Gingrich, hasonlóan más jelöltekhez úgy pozícionálja magát, mint Mitt Romney alternatívája – tudósít a USA Today.

A CNN/ORC International Poll által végzett kutatás szerint Romney vezet 24%-kal, viszont rögtön második helyen már nem Perry, vagy Cain áll, hanem Gingrich. A Képviselőház volt elnökét a republikánusok 22%-a támogatja, ami 8%-os javulást jelez októberhez képest.

Egy másik közvélemény-kutató intézet, a Public Policy Polling mérései pedig egyenesen Gingrich vezetését hozták ki. A kutatás szerint az elnökjelölt 28%-on áll, ami 3%-kal magasabb, mint a második helyezett, Herman Cain támogatottsága, míg Romney csak a harmadik.

Az eredmények alátámaszthatják a tényt, miszerint számos republikánusnak Romney nem eléggé konzervatív. Gingrich hirtelen jött megerősödése azonban még két tényezőből táplálkozik. 1: Perry gyengélkedéséből, akinek szimpatizánsai Gingrich-hez pártoltak. 2: Cain kisebb visszaeséséből, akit az utóbbi időben több nő is szexuális zaklatással vádolt.

Newt Gingrich 1943-ban született. Két kudarccal végződő próbálkozás után 1979-ban sikerült bejutnia a Képviselőházba, ahol 1999-es távozásáig mindvégig Georgia állam 6. választókörzetét képviselte. 1995-ben, amikor a republikánusok sok idő után újra többségbe kerültek az alsóházban, Gingrich lett a Képviselőház elnöke. Ugyanebben az évben a Times „az év embere” díjjal tüntette ki.

Hegedűs Márk

Friss hírek