Utcai harcok Varsóban – egy magyart is letartóztattak

Zavargásokba torkollott november 11-e, a függetlenség ünnepe Varsóban, ahol jobb- és baloldali lengyel szélsőségesek csaptak össze. A rendőrség kordonnal zárta le a varsói Alkotmány teret, hogy biztosítsa azt a felvonulást, amelyet a jobboldali Összlengyel Fiatalság (Mlodziez Wszechpolska) és a Nemzeti-Radikális Tábor (Obóz Narodowo-Radikalne) szervezett.

Az időközben összegyűlt baloldali radikálisok nem tudtak bejutni a térre és többször  megrohamozták a kordont. Soraikat külföldi csoportokkal is erősítették. A menet elindult, ám a rendőrök folyamatosan próbálták szétválasztani a két ellentábort. A szélsőségesekhez szurkolók is csatlakoztak.

A drukkerek kövekkel és petárdákkal támadtak a rendőrökre, akik könnygázzal és vízágyúkkal válaszoltak. Öt tévétársaság közvetítőkocsija megsérült, egyik a lángok martaléka lett. 

Este 11 órára a lengyel rendőrség több mint kétszáz embert állított elő a kordon mindkét oldaláról. Sok köztük a külföldi, több forrás egy magyart is említ. Negyven rendfenntartó is megsérült.

Bronislaw Komorowski államfő az események kapcsán kiadott nyiltkozatában jelezte: megváltoztatná a gyülekezési törvényt. Tervei szerint nem gyűlhetne össze két ellentétes csoport egy helyen, betiltanák a pirotechnikai eszközöket és az arc eltakarását is.

Ijjas Anna

Friss hírek