Egyre több olaj szennyezi Új-Zéland partjait

Legutóbbi beszámolónk óta tovább nőtt az Új-Zéland partjainál zátonyra futott tartályhajó által okozott szennyezettség: szerdai megfeneklése óta 350 tonna olaj szivárgott a tengerbe – tájékoztatott a BBC. Az előrejelzésekkel megegyezően a kedvezőtlen időjárási viszonyok jelentős mértékben nehezítették az olaj átszivattyúzását. Nick Smith környezetvédelmi miniszter sajtótájékoztatójában úgy nyilatkozott, hogy évtizedek óta ez az esemény a térség legsúlyosabb környezeti katasztrófája, mely az elkövetkezendő napokban csak súlyosbodni fog.

A hatóságok továbbra is félnek attól, hogy az erős hullámzás következtében a hajó kettétörik, hiszen már találtak rajta repedéseket is, és 18 fokos dőlésszöge sem biztató. A vészhelyzetet kezelő ügynökség beszámolt arról, hogy a Rena fedélzetén levő 1.368 konténerből 70 a tengerbe zuhant, ezért elterelték a környékről a hajókat. A katasztrófahelyzetet fokozza, hogy a tizenegy konténerben veszélyes anyagot tárolnak, például ferroszilíciumot, amely vízzel érintkezve tűzveszélyes – ezek a tartályok most még a hajón vannak.

A tartályhajó legénységét kedden menekítették ki, melyet követően őrizetbe vették és bíróság elé állították a kapitányt. Amennyiben bűnösnek bizonyul, 7800 dolláros (1,6 millió forint) pénzbüntetésre, vagy maximum tizenkét hónapig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. A kapitány kilétét ügyvédje kérésére nem hozták nyilvánosságra, attól félve, hogy a helybeliek az igazságszolgáltatás helyett maguk büntetnék meg őt. A görög Costamare cég eddig nem adott magyarázatot a hajó zátonyra futásának okára – a vizsgálatok előreláthatólag csak 2012 közepére hoznak eredményt –, ám teljes együttműködéséről biztosította az új-zélandi hatóságokat.

Az olajat, ami immár huszonöt kilométeres körzetben szennyezte be a vizet Új-Zéland egyik legnépszerűbb tengerpartjánál, kisebb kupacokban mossa partra a víz – írja a Reuters. Az érintett részeket lezárták a hatóságok, és felszólították a lakosságot, hogy kerüljék el az olajcsomókkal való érintkezést, összeszedésüket bízzák a mentőakcióban részt vevő néhány száz, megfelelő képzettséggel és felszereléssel rendelkező környezetvédőre, önkéntesre és katonára. A környezeti katasztrófa legsúlyosabb következményekkel a térség gazdag élővilágát fenyegeti: az állatok – legtöbbjük ritka tengeri madár vagy törpepingvin – százával pusztulnak el vagy kerülnek veszélyeztetett állapotba az olajszennyezettség miatt.

Konrád-Tevely Nikolett

Friss hírek