Bíróság előtt Japán legbefolyásosabb politikusa

Ártatlannak vallotta magát a bíróság előtt Ozava Icsiro, Japán egyik legbefolyásosabb politikusa, aki a vád szerint három titkárával együtt egy 400 millió jenes tranzakciót tüntetett el a kampánypénzeit kezelő alap könyveléséből. A botrány erősen megosztja a kormányzó Japán Demokrata Pártot (DPJ), mely az elmúlt időben jelentősen vesztett társadalmi támogatottságából. Politikai elemzők ugyanakkor úgy vélik, hogy még túl korai lenne leírni azt az embert, akit a Demokrata Párt 2009-es történelmi győzelmének fő stratégájaként tartanak számon.

Ártatlannak vallotta magát a bíróság előtt Ozava Icsiro, Japán egyik legbefolyásosabb politikusa, aki ellen a politikai célú pénzgyűjtésre irányuló törvények megsértése miatt indult eljárás. A 69 éves Ozava állítása szerint a vádak egyetlen célja, hogy „politikailag és társadalmilag elpusztítsák őt” – jelentette a Guardian. A tárgyalásra azt követően került sor, hogy múlt héten három korábbi segédjét is bűnösnek találta a bíróság ugyanazokban a vádpontokban, mint amelyekkel Ozavát is gyanúsítják.

Az ügy az Ozava politikai kampánypénzeit kezelő alap könyvelésében talált rendellenességek miatt indult. A vád szerint Ozava és három titkára eltüntetett egy, a politikustól származó, 400 millió jenes (1,1 milliárd Ft) pénzügyi tranzakciót a szervezet könyveléséből, míg az abból vásárolt, 350 millió jen értékű telek vételét csak a kifizetést követő évben tüntették fel. Ozava ellen az ügyészség a bizonyítékok hiányára hivatkozva nem emelt vádat, egy sajátos japán törvény lehetővé tette, hogy egy esküdtszék megsemmisítse a nyomozás lezárására vonatkozó döntést és ezzel automatikusan a bíróság elé vigye az ügyet. Habár a politikus az első tárgyalási napot követően kórházba került, ahol vesekővel diagnosztizálták, a bíróság tájékoztatása szerint az eljárás az előre tervezett ütemben folytatódik majd.

A botrány erősen megosztja a kormányzó Japán Demokrata Pártot (DPJ), mely az elmúlt időben jelentősen vesztett társadalmi támogatottságából. Ozava, akit politikai hatalma és általában „kerülőutas” megoldásai miatt „árnyék sógunként” és „sötétség hercegeként” is emleget a sajtó, 2004-ben keveredett először gyanúba egy, a jelenlegihez hasonló eset miatt, de az ügyészek akkor kellő bizonyíték hiányában elálltak a vádemeléstől. Az eset, illetve az azt követő vizsgálatok politikai befolyásának csökkenéséhez vezettek, ami röviddel a 2009-es győzelem előtt a párt vezetői pozíciójába került számára.

Egy évvel később Ozava, idén szeptemberben pedig az általa támogatott Kaieda Banri is vereséget szenvedett a pártelnöki és egyben a miniszterelnöki székért rendezett DPJ-szavazáson, előbb az akkori kormányfővel, Kan Naotóval, míg utóbbi a jelenleg a posztot betöltő Noda Josihikóval szemben. Politikai elemzők ugyanakkor úgy vélik, hogy még túl korai lenne leírni azt az embert, akit a Demokrata Párt 2009-es történelmi győzelmének fő stratégájaként tartanak számon. Ozava még mindig jelentős hatalommar bír, egyes becslések szerint mintegy 110–130 parlamenti képviselőre „gyakorol jelentős hatást” a lakosság köreiben botrányai miatt rettenetesen népszerűtlen politikus.

A Demokrata Párt 69 éves volt vezetője az ország politikai életének egyik legmeghatározóbb személyisége volt az elmúlt 40 éve során. A Liberális Demokrata Párt (LDP) 50 évig tartó töretlen uralmának megdöntője fiatalon, apja nyomdokain kezdett politizálni, a 80-as évekre az LDP egyik legismertebb vezető egyéniségévé vált. A politikai manőverezéshez való kivételes tehetségének köszönhetően már a kilencvenes évek elejére jelentős befolyásra tett szert a párton belül, mely végül nemcsak az idősebb tagokat (akiket bosszantotta, hogy egy fiatal titánhoz kellett fordulniuk támogatásért), de a párt egy jelentős részét is ellene fordította.

Mivel markáns tervei, mint például az aktív kül- és védelempolitika, valamint a bürokrácia hatalmának letörése támogatás nélkül maradtak, 1993-ban kilépett az LDP-ből és új pártot alapított. Ezáltal aktívan hozzájárult az liberális demokraták destabilizációjához és a párt történetének első választási verségéhez, ami után Ozava egy nyolcpárti kormánykoalíciót hozott létre – a mindvégig instabil kabinet azonban alig egy éven belül szétesett. Autokrata vezetői stílusa a kilencvenes évek végére addigi leghűségesebb követőit is elidegenítette. 1998-ban a Liberális Párthoz csatlakozott, mely később rövid koalícióra lépett az LDP-vel, majd 2003-ban beolvadt a DPJ-be. Ozavát számos pártbeli csatát követően 2006-ban  a DPJ elnökévé választották, 2007-ben megnyerte a felsőházi választásokat, 2009-ben azonban lemondani kényszerült.

Amennyiben bűnösnek találják, öt évig terjedő szabadságvesztéssel, vagy egymillió jenes (kb. 3 millió Ft) bírság megfizetésével kell szembenéznie. De ezeknél sokkal több is forog számára kockán. „Ha elítélik, politikai befolyása természetesen jelentősen visszaesik majd. A párton belül őt támogató csoport széthullana” – nyilatkozta a Guardiannak Ivoi Tomoaki, a Nihon Egyetem professzora. Más elemzők ugyanakkor úgy látják, Ozava hatalomvesztése az, amire a Demokrata Pártnak szüksége van ahhoz, hogy kilábaljon a jelenlegi stagnálásból, mely szerintük az elmúlt évek sűrű elnökváltásainak is a hátterében áll.

Ám több mint négy évtizeden átívelő karrierje során – mely alatt sok szövetség és párt létrehozásáért és elpusztításáért volt felelős –, Ozava többször is visszatért már olyan helyzetekből, ahol mások elbuktak volna. Így ha végül bűnösnek is találják, sokan vélhetően még akkor sem fognak lemondani róla. Ugyanakkor ha büntetlenül, és valamilyen módon pozitív visszhang kíséretében kerülne ki jelenlegi szorult helyzetéből, esélyesként indulhatna Noda ellen jövő szeptemberben az elnöki választásokon – adta hozzá a BBC tudósítója.

Roja Csilla

Friss hírek