A dalai láma megint nem kap vízumot?

A 14. dalai láma, Tendzin Gyaco a Desmond Tutu Béke Központ meghívására érkezne Dél-Afrikába. A szervezet a névadó, Nobel-békedíjas Tutu 80. születésnapjára hívná meg a tibeti vallási vezetőt, azonban egyelőre nem kapta meg a beutazáshoz szükséges vízumot. Könnyen lehet, hogy ismét nem léphet be az országba.

A dalai láma pretoriai képviselője, Szönam Tendzin rinpocse szerint eddig háromszor próbálták kikérni a vízumot június óta, de egyelőre sikertelenül. Ugyanakkor a dél-afrikai külügyminisztérium szóvivője, Clayson Monyela azt mondta, először csak szeptember 20-án kapták meg a teljes kérvényt. További kommentárt nem fűzött az esethez, és egyelőre sem az elnök, sem a kínai nagykövetség nem kommentálta az esetet.

Kína nem nézi jó szemmel a dalai láma világméretű kampányát, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a tibeti problémára, valamint aminek során folyamatos kritikákkal illeti a kínai vezetést. A dél-afrikaiak így kényes szituációba kerültek, főképp, hogy az alelnök, Kgalema Motlanthe alelnök épp kínai látogatáson tartózkodik, ahova nem más, mint Hszi Csin-ping hívta meg, aki ugyan jelenleg még csak alelnök, de jövőre valószínűleg Kína elnöke lesz.

A Dél-afrikai Köztársaság eleve kényelmetlen helyzetben van, hiszen mind gazdasági, mint politikai érdekei azt diktálják, hogy Kínával egyre szorosabbra vonja az együttműködést. Peking nem csak beruházásokkal segíti az afrikai országot, de egyik fő támogatója volt abban, hogy beléphessen az úgynevezett – Brazília, Oroszország, India és Kína összefogásán alapuló – BRIC-tömörülésbe.

Desmond Tutu, Johannesburg nyugdíjazott anglikán bíborosa október 7-én lesz 80 éves. A tiszteletére rendezett esemény szervezői szerint a Dél-afrikai Köztársaság magatartása megbéníthatja az ünnepi előkészületeket. A rendezvényen egyébként a dalai láma előadást is tartana „Béke és könyörületesség mint a változás katalizátora” címmel.

Weszprémy Gábor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »