Szerb Kultúra Hónapja rendezvénysorozat Magyarországon

Gyurity Milán, a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ igazgatója, a kulturális hónap szervezője elmondta, hogy a központ a Szerb Országos Önkormányzat intézménye, és saját költségvetésükből, szponzorok támogatásával finanszírozzák az országos eseménysorozatot. A központ épületében is sok program várja az érdeklődőket.

A megnyitón részt vett a szerb kormány illetékes minisztere és Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, aki megnyitotta a szerb kulturális hónapot. A Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központban megrendezett ünnepélyes megnyitón részt vett Srdjan Sreckovic, Szerbia vallási és diaszpóráért felelős minisztere.     Még a megnyító napján Sz. Varga Ágnes pomázi szerb festőművész és Snezana Davidovic, a szerbiai Kulán élő festőművész festményeiből nyitottak tárlatot a kulturális központban.

A programsorozat részeként Battonyán kiállítás nyílik Tököli Száva, a szerbek jótevője címmel. A 19. században élt Tököli gazdag aradi szerb család sarja volt, aki Budapesten és Bécsben tanult jogásznak, és kollégiumot építtetett a Pesten tanuló szerb fiatalságnak. A Tököliánum épülete ma is működik a Veres Pálné utcában.

A kragujeváci Lyceum kórusa a fővárosban, a Szerb utcai Szent György szerb ortodox templomban ad koncertet, a Vörösmarty moziban a magyarországi szerbekről készült dokumentumfilm lesz látható. Hercegszántón a Krug művészeti egyesület festészeti tárlata nyílik, Pomázon mini folklór fesztivál lesz három együttes részvételével, romániai szerb írók és képzőművészek a budapesti Nikola Tesla szerb tannyelvű általános iskola és gimnáziumban mutatkoznak be.

Dragan Nikodijevic professzor Szerbia kulturális fejlesztési stratégiájáról tart előadást a Tököliánumban. A gyermekeket Szerbiából érkező gyermekszínház szórakoztatja a kulturális központban, ugyanott, a Nagymező utcában kortárs szerb női irodalmi est lesz. Ugyancsak a központban Milosevics Péter Szerb irodalomtörténet című könyvét mutatják be. A DocuArt moziban kortárs szerb filmeket vetítenek október elején.

Ivo Andric (1892-1975) Nobel-díjas író és/vagy diplomata címmel a Belgrádi Városi Múzeum kiállítását láthatják az érdeklődők. A Magyarországi Szerb Színház a belgrádi Teatar Levót látja vendégül.

Október 14-én a kulturális hónap záró eseményét Szerbia budapesti nagykövetségén rendezik meg. A belgrádi opera két énekese, Aleksandra Angelov szoprán és Misa Jovanovic tenor ad koncertet, zongorán kísér Ivan Jovanovic. Ezután Branka Basic magyarországi szerb népdalokat ad elő – összegezte a programokat Gyurity Milán.

kultfutar

Friss hírek