Előrehozott választások Szlovéniában

A szlovén elnök, Danilo Türk tegnap bejelentette, hogy az országban előrehozott választásokat fognak tartani december 4-én. Ez a lehetséges legkorábbi időpont, mondta az államfő.

Miután a múlt héten a bizalmatlansági szavazáson megbukott Borut Pahor kormánya, egyértelművé vált, hogy előrehozott választásokat kell tartani Szlovéniában. Pahor kormányának több botránnyal is szembe kellett néznie az elmúlt időszakban, sorra hátráltak ki a koalíciós partnerek, nem sikerült az égetően szükséges reformokat keresztülvinni, mígnem a kormány kisebbségben maradt a parlamentben és a 90 helyből csak 33 birtokolt. Így elkerülhetetlen volt a bizalmatlansági szavazás, ahol a szlovén kormány megbukott.

Azonban kedden azt még elfogadtatta a Pahor-kabinet, hogy Szlovénia az eurózónát mentő alapnak adott hozzájárulásait megnöveli. Ez az alap segít a gazdasági válság miatt bajba jutott eurózóna tagoknak. Egyébként a héten Németország és Finnország is döntött arról, hogy növeli a támogatást.

Szlovéniának, mióta 1991-ben elnyerte a függetlenségét, ez lesz az első előrehozott választása.

Elemzők szerint az előrehozott választásokon a legesélyesebb az ellenzéki jobbközép koalíciót vezető és korábban miniszterelnöki pozíciót is betöltő Janez Jansa. Igaz ellene is nyomozás folyik korrupciós vádak miatt.

Dömös Mariann

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »