Japán is részt vállalna a görög mentőakcióban

A miniszter kijelentését indokolhatta, hogy a japán legjelentősebb tőzsdeindexe, a Nikkei 225 értéke jelenleg a legalacsonyabb az elmúlt két és fél évhez viszonyítva. A zuhanást a világgazdaság adósságválság által kiváltott lelassulásától való félelem eredményezte,  így az országnak több indoka is van arra, hogy segítőkezet nyújtson az öreg kontinensnek. Amellett, hogy Európa a japán gazdaság egyik legfontosabb piaca – így egy komoly válság semmiképpen sem hagyná érintetlenül a kelet-ázsiai országot –,az euró további gyengülése tovább növelné az erősödése miatt már komoly problémákat okozó jent. Azumi nyilatkozatát megelőzően Noda Josihiko miniszterelnök a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy Tokió kész az európai gazdaságok kisegítésére létrehozott alap által kibocsájtott részvények vásárlására, hogy ezzel enyhítse az adósságválság okozta bizonytalanságot és feszültséget.

A pénzügyminiszter kijelentése meglehetősen merésznek tűnhet annak a fényében, hogy a szigetország államadósságának mértéke messze meghaladja a görög arányt, és hogy nem is olyan régen még arról folytak a találgatások, vajon Japán lesz-e Ázsia Görögországa. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) adatai szerint 2009-ben a kelet-ázsiai ország GDP-jének 218,6% tették ki a tartozások. A görögökkel ellentétben ugyanakkor a japán adósság több mint 90%-a belföldi befektetők kezében van, ami jelentősen kisebb kockázatot és kiszolgáltatottságot jelent. Ezen felül Japán kereskedelmi- és folyó fizetési mérleg többlettel rendelkezik, így – a márciusi katasztrófa óta ugyan erősen csökkenő mértékben, de továbbra is – jelentős nettó hitelező, valutája továbbá még mindig a világ egyik legbiztonságosabbnak tekintett fizetőeszköze. Ezért áll módjában, hogy – amennyiben szükséges – jelentős tartozásai ellenére a nagyobb baj elkerülése érdekében még tovább terhelje az állami kasszát.

Európai szakértők elmondása alapján a jelenlegi terv szerint kötvénykibocsájtásból fedeznék a kontinens adóssággal küzdő országainak kisegítését. Bár az is kiderült jelenleg nem ez az egyetlen megbeszélés alatt álló elképzelés, a közlés elégnek bizonyult ahhoz, hogy hétfőn feljebb rántsa az eurót.

Roja Csilla

Friss hírek