Elnapolták a romák kitelepítését

Nagy-Britannia legnagyobb illegális vándortáborát, a Dale Farmot készültek szeptember 19-én reggel felszámolni az Essex megyei hatóságok, ám a legfrissebb bírósági végzés újabb pár nappal tolta el a tényleges cselekvés idejét.

Csalódottságát fejezte ki az Essex megyei Basildon városának polgármestere, Tony Ball, miután egy friss bírósági végzésnek köszönhetően újabb értékes napokat nyertek a város közelében elterülő illegális táborban élő ír vándorok és romák.

A település már tíz éve harcol jogi úton az építési engedély nélkül tábort állító brit kisebbségiekkel. A csatározásnak már úgy tűnt, vége szakad, miután a legfelsőbb bírói fórumokon is a basildoni önkormányzat javára ítéltek. S amikor az augusztus végéig kiszabott határidő lejártával Basildon számára nyilvánvalóvá vált, a nomád életmódot folytató lakók nem hagyják el a tábort, szeptember 19-ére tűzték ki a hatósági kitelepítés kezdetét.

Ám az események kisebbfajta fordulatot vettek a Londoni Felsőbíróság döntésével, amely megtiltotta a helyi önkormányzat számára a hatósági fellépést, egészen a Felsőbíróság 23-i üléséig, ahol ismételten megvizsgálják az esetet, hogy megbizonyosodjanak róla, valóban minden téren jogszerű-e a tervezett kitelepítés.

A bírósági végzés többek közt védelem alá helyez minden építményt a területen, emellett a gépjárműveket és lakókocsikat is. Továbbá megtiltja a terület bármilyen közműellátásának leállítását, kivéve szigorúan indokolt esetben. A Felsőbíróság döntésének más szakaszai szerint a basildoni önkormányzatnak kedd délig pontos menetrendet kellett átadnia a Dale Farmon élőknek, részletezve, milyen eszközöket terveznek bevetni. Az érintettek csoportja erre csütörtök délig válaszolhat.

Dale Farm lakói ünnepelve reagáltak a bírósági végzés hírére. Egyesek az ott élők közül a barikádok mögül gúnyolódtak a helyi hatóságokkal, a következőt kiabálva: „Nem megyünk el!” Tony Ball, Basildon polgármestere viszont korántsem kitörő örömmel fogadta a Felsőbíróság határozatát. Állítása szerint az ügyben eljáró bíró „a történetnek csupán az egyik felével van tisztában”, ám őszinte reményét fejezte ki, hogy a pénteki meghallgatást követően az igazságszolgáltatás ismét támogatásáról biztosítja a helyi hatóságokat.

Gömöri Roland

Friss hírek