Kifecsegték az Air Force One útvonalát

Fegyelmi eljárással néz szembe a Tokiói Nemzetközi Repülőtér egyik légiforgalmi irányítója, miután blogján közzétette az amerikai elnök különgépének repülési adatait.

Nagy botrányt kavart a világ hetedik legforgalmasabb repülőterének alkalmazottja Japánban, mivel munkahelyéről lopott képeket publikált a világhálón. Az internetes naplójára feltöltött fotók többek között Barack Obama tavaly novemberi ázsiai körútjáról árulnak el lényeges részleteket. Egyebek mellett annak teljes útvonalát és a repülési magasságokat is tartalmazták.

Japán újságírók szerint az ötvenes éveiben járó légiirányító mobiltelefonja segítségével fényképezte le a képernyőn megjelenő adatokat, majd azokat munka után feltöltötte blogjára. A japán Közlekedési Minisztérium szerint a férfi motivációja nem az volt, hogy veszélybe sodorja az amerikai elnököt, pusztán le szerette volna nyűgözni a barátait. Szakértők szerint ezeket az adatokat laikus nem is lenne képes értelmezni, hiszen jórészt csak számokat tartalmaztak.

Annak ellenére, hogy a bejegyzést azonnal eltávolították, a japán miniszterelnök, Yoshihiko Noda bocsánatkérésre készül a két ország elnökeinek New York-i csúcstalálkozóján – írja egy japán hetilap.

Bajnok Artur

Friss hírek