Japán provokatív katonai akciókkal vádolja Oroszországot

A japán Védelmi Minisztérium beszámolója szerint két orosz bombázó haladt el a szigetország mellett csütörtökön, mely miatt Tokió magyarázatot követel Moszkvától. A két nemzet külügyminiszterei másnap telefonon próbálták rendezni a problémát, mely során a régi területi viták rendezése és a háború utáni békeszerződés aláírása is szóba került. Moszkvától emellett tájékoztatást várnak a hétvégi Ohotszki-tengeren tartott gyakorlat miatt is.

Gemba Koicsiro japán külügyminiszter országa aggodalmát fejezte ki a két Tupoljev Tu-95MSz bombázó csütörtöki repülése miatt, amikor az ügy kapcsán telefonon felkereste orosz kollégáját, Szergej Lavrov orosz külügyminisztert. Gemba pénteken, az egy nappal az orosz gépek akcióját követően tartott tokiói sajtótájékoztatón felszólította Moszkvát, hogy „tartózkodjon a provokatív katonai lépésektől” – tájékoztatott a Manichi.

Az esettel kapcsolatban Fudzsimora Oszamu kabinetfőtitkár elmondta, nem ez volt az első alkalom, hogy orosz gépek körberepülték az országot, azt azonban megjegyezte, hogy a csütörtöki incidens szokatlan volt, mivel a bombázók nagy távolságot repültek be és az üzemanyag újratöltést is a levegőben oldották meg. A japán Védelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a két orosz repülőgép 19 órás útja során a Japán-menti nemzetközi vizek felett haladt; a déli Nagaszaki prefektúrától a Csendes-óceánon át a Hokkaidó melletti vitatott szigetek közelébe. A japán Légi Önvédelmi Erő egységei a bombázógépek közelsége miatti zavarban úgy észlelték, az orosz pilóták megsértik a japán légteret. Ezzel nem voltak egyedül, mivel a gépek cirkálását a japánok mellett tíz dél-koreai vadászgép is figyelemmel kísérte.

Az orosz Védelmi Minisztérium elismerte, hogy bombázók repültek át a Csendes-óceánon és egyéb területeken, de azt is elmondták, hogy ezzel nem sértették meg más országok légterét – tájékoztat az Interfax hírügynökség.

Japán rendezné a területi vitákat

Lavrov rámutatott, hogy a gépek nem sértették meg a nemzetközi jogot, mivel nem léptek be a japán légtérbe, de hozzátette, hogy Moszkva „szükség esetén” kész tájékoztatást nyújtani Tokiónak – idézte orosz kollégáját Gemba. A japán miniszter a 30 perces telefonbeszélgetés során kiemelte, hogy „alapvető fontosságú a területi kérdések rendezése és egy békeszerződés aláírása” a két ország kapcsolatainak rendezésére – mivel a Kuril-szigetek hovatartozását érintő viták miatt a mai napig nem született meg a második világháborút hivatalosan is orosz–japán békeszerződés. . 

Lavrov szerint Oroszország „folytatni fogja a párbeszédet” Japánnal a megállapodást illetően, ugyanakkor a moszkvai Külügyminisztérium hozzátette, hogy a Gemba által felvetett békeszerződést nyugodtan, az előítéletektől és a történelmi kapcsolatok egyoldalú megítélésétől mentesen kell megbeszélni. Oroszország kész fejleszteni ezt az együttműködést (…) és szorosabb koordinációt vállalni az ázsiai Csendes-óceán biztonságában” – idézi a közleményt az orosz ITAR-TASSZ hírügynökség.

Orosz hadgyakorlat a vitatott térségben

Az orosz kérést figyelmen kívül hagyva – már kevésbé békülékenyen – Gemba pénteken azt mondta a sajtónak, hogy a csütörtöki incidens felébresztette „a gyanút a japán emberekben szándékait illetően”. Kijelentésével arra utalt, hogy a bombázók vitatott útját követően huszonnégy orosz hadihajó haladt át a Szahalin és Hokkaidó között húzódó La Pérouse-szoroson a Japán-tenger felől az Ohotszki-tenger irányába. A hajók várhatóan gyakorlatokat folytatnak majd az orosz Ohotszki-tengeren, melynek határán az évtizedek óta húzódó vitát kiváltó Kuril-szigetek is fekszenek. A tokiói sajtó szerint Oroszország korábban értesítette a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetet (ICAO), hogy a gyakorlat miatt szeptember 7-től szünetelteti a polgári légi járatokat az Ohotszki-tenger felett. A japán kormány magyarázatot kért Moszkvától, hogy ismertesse, milyen szándékai vannak az orosz erőknek az Ohotszki-tengeren tartandó gyakorlatokkal.

Tusor Anita

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »