Paradicsomlében úsztak a spanyolok

Egy mindössze kilencezer lakosú spanyolországi város ad otthont a híres paradicsomfesztiválnak, melyet minden év augusztus utolsó szerdáján rendeznek meg. Az ünnepségen mintegy 35-40 ezer turista vett részt, ezzel nem sikerült megdönteni a tavaly rekordot. 2010-ben 44 ezer ember küzdött zöldségfegyverrel.

A fesztivál alapanyagát – mintegy 120 tonna paradicsomot – a Castellón megyében található xilxesi mezőgazdasági társaság biztosította.  

Az idei Tomatinán résztvevő 40 ezer ember között spanyolokat, japánokat, ausztrálokat és indiaiakat is találni, írja az El Mundo. Ez utóbbi három országban nagy népszerűségnek örvend ez a szokás, olyannyira, hogy egy indiai filmhez az egyik jelenetet itt vették fel, ezért Buńol városban idén kétszer rendezték meg a fesztivált. 

E spanyol szokás eredete az 1940-es évekig nyúlik vissza, 1945-ben két fiatalokból álló csoport vitája fajult „tettlegességig”, és paradicsomdobálással oldották meg a konfliktust. Innentől kezdve minden évben megrendezték a paradicsomfesztivált, egy idő után pedig fontos turisztikai látványossággá fejlődött. 

A fesztivál mindössze egy órán át tart, délelőtt 11-kor kezdődik és pontosan délben ér véget. Aki a verseny győztese szeretne lenni, annak meg kell szereznie a paradicsomcsata közben egy oszlopra helyezett sonkát, amelyet a nap elején állítanak fel. Nehezítésképpen az oszlopot benedvesítik, így teszik izgalmasabbá a küzdelmet. 

A szervezők mindenkit figyelmeztettek, hogy időben érjenek a helyszínre, ugyanis 9 óra után a város már szinte megközelíthetetlen, így aki részt akart venni a fesztiválon, ajánlatos volt a reggeli órákban, 8 óra felé felkeresni San Luis utcáját. 

A verseny alapanyagát, a friss paradicsomot idén is hatalmas tartályos kocsikkal szállították San Luis utcától egészen a belvárosig. 

A szervezők kellő figyelmet fordítottak a biztonságra is, a helyi rendőrökön kívül a környező városokból is a helyszínre vezényelték a rend őreit, 150 civil ruhás rendőr is őrködött, ezenkívül 2 helikoptert és 50 biztonsági őrt is bevetettek.  

A fesztivál helyszínére öt helyen biztosítottak tisztálkodási lehetőséget zuhanyzók felállításával.

Sándor Nóra

Felkapott hírek

Friss hírek

Még az idei G7 is a Brexitről szól

A Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalom ellenőrzésére június végéig türelmi időszak érvényes, London azonban ezt egyoldalúan októberig meghosszabbította. A határvitaként emlegetett ügy meglehetősen komoly súlyú napirendi ponttá vált a G7 délnyugat-angliai csúcstalálkozójának második munkanapján.

Read More »