Kína szorosabb pénzügyi kapcsolatot tervez Hongkonggal

A héten Hongkongba látogatott Li Ko-csiang, a Kínai Népköztársaság miniszterelnök-helyettese, aki háromnapos útja során több, a dél-kínai kereskedelmi központ és az anyaország közötti pénzügyi és kereskedelmi intézkedést jelentett be. Ugyanakkor hivatalos látogatása nem volt mentes a tüntetésektől sem, amire a Kínához képest a jóval demokratikusabb berendezkedésű Hongkongban lehetősége volt az aktivistáknak.

Mintegy 150 demokrácia-párti aktivista tiltakozott csütörtökön Hongkongban, miközben véget ért a kínai miniszterelnök-helyettes, Li Ko-csiang (Li Keqiang) háromnapos látogatása a városban. A tüntetők valamennyi politikai fogoly azonnali szabadon bocsátását, demokráciát és többpártrendszert követeltek, amikor az alelnök és konvoja megérkezett a város új kormányzati épületeinek megnyitójára – írja az AFP. A csoportot később körbekerítették egy gyalogoshídon, 150 méterre a kormányzati hivataloktól, miután dulakodás tört ki a – létszámfölényben lévő – rendőrök és a tüntetők között.

Lung Kvok-hung (Leung Kwok-hung) hongkongi törvényhozó – aki részt vett a demonstráción – az AFP hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy „Kínában az emberi jogokat nagyon rosszul kezelték az elmúlt években”. „ is csak egy hivatalnok. Nem számítok nagy változásra ha miniszterelnök lesz” – tette hozzá arra arra, hogy előreláthatólag Li Ko-csiang követi Ven Csia-paót (Wen Jiabao) a kormányfői székben; így nem meglepő, hogy néhányan úgy vélik, látogatásának egyik célja az volt, hogy bemutassa magát a jövő évre várható pekingi vezetés-átszervezés előtt.

Az 56 éves politikai vezető kedden érkezett a Hongkongi Különleges Közigazgatású Területre, ahol egy sor intézkedésről tett bejelentést, melyek révén növelnék a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat a Kínához 1997-ben visszatért korábbi brit gyarmattal, mely bizonytalan kilátásokkal szembesül az elhúzódó gazdasági válság miatt. Li a közleményei során gondosan került minden vitát az emberi jogok kérdésében, ugyanakkor azt mondta, hogy Peking szilárdan kiáll az „egy ország, két rendszer” elv mellett, és továbbra is lehetővé teszi Hongkong számára, hogy a jelenlegi magas fokú autonómiát élvezhesse. A dél-kínai kereskedelmi központ ugyanis saját politikai és jogi rendszert tart fent és a szárazföldi Kínában nem látott polgári előjogokat garantál – beleértve a tiltakozáshoz való jogot is, melybe a pekingi kormány nem szólhat bele –, a terület csak honvédelmi és diplomáciai ügyekben kötődik a Kínai Népköztársasághoz.

Kína szorosabbra fűzné gazdasági és kereskedelmi kapcsolatait a várossal

Látogatása során Lit nemcsak tüntetés fogadta, hanem a hongkongi kormánnyal szembeni egyre növekvő bizalmatlanság is, miután az képtelen volt lassítani a fogyasztói árak emelkedését és alkalmatlannak bizonyult a város ingatlanpiaci gondjainak megfékezésére is. Utóbbi kérdésben a kommunista vezetés korábban már próbált nyomást gyakorolni a helyi kormányra, hogy szélesebb körök számára is elérhetővé tegye a lakásokat, azonban ez eddig nem vezetett eredményre – számolt be a The Wall Street Journal. Kína központi kormánya most számos új intézkedést fedett fel egy szerdai gazdasági fórum keretében, melyek támogatják Hongkong nemzetközi pénzügyi központi státuszát, illetve fejlesztenék a város RMB (renminbi) üzleteit.

A különleges intézkedések részét képezi egy, a hongkongi bankok és a kínai vállalatok kapcsolatait bátorító lépés, valamint egy pénzügyi alap létrehozása is, mely lehetővé tenné a kínai befektetőknek a hongkongi értékpapírokkal való kereskedelmet. Emellett a hongkongi pénzintézeteket arra is ösztönzi fogják, hogy fokozzák erőfeszítéseiket és több fióktelepet nyissanak a közeli Kuangtung (Guangdong) tartományban. A bankok mellett a biztosító társaságok is nagyobb szerephez juthatnak az ázsiai országban, ugyanis a biztosítási termékek fejlesztését és az üzleti tevékenységeket – a kínai és a hongkongi társaságok között – szintén bátorítani fogja a pekingi irányítás – derül ki a Li Ko-csiang vezette küldöttség által kiadott közleményből.

Jelenleg Kína tőkemérlege szigorúan ellenőrzött,a kelet-ázsiai országba irányuló RMB-átutalások FDI (közvetlen külföldi beruházások) formában csak eseti elbírálás alapján kaphatnak jóváhagyást – tájékoztat a pillanatnyi helyzetről és eljárásról a The Wall Street Journal. Ennek enyhítésére és a város pénzügyi-kereskedelmi központi szerepének növelésére a pekingi kormány kiterjeszti a hongkongi határon átnyúló devizakereskedelmet, lehetővé téve az RMB áramlását az egész országban. Emellett a hongkongi vállalkozások támogatást kapnak az RMB alapú közvetlen befektetéseikhez az országban. Az ún. RQFII (RMB Qualified Foreign Institutional Investors) cégeknek pedig lehetővé teszik, hogy 20 milliárd jüanos kezdő összeggel befektethessenek a kínai értékpapír-piacokba – ajánlotta fel egy üzletemberek, szakértők és kormányhivatalnokok előtt tartott fórumon a városba látogató miniszterelnök-helyettes.

A kínai kibocsátású RMB-kötvények összege az elmúlt időszakban folyamatosan növekedett Hongkongban, mely így jelentős külföldi jüan központtá fejlődött, miután a Kínai Népköztársaság tavaly eltávolított néhány megszorítást a pénzneme használatát és forgalmazását illetően. Ez várhatóan a jövőben is folytatódni fog, mivel az anyaországi vállalkozásoknak engedélyezik a RMB-kötvények forgalmazását a világ egyik vezető pénzügyi központjának számító városban – idézi a közleményben foglaltakat a kínai állami hírügynökség, a Hszinhua (Xinhua). A városnak a jüan profilja fellendítésére való törekvése azt a vágyat tükrözi, hogy versenyképes maradhasson a shanghaji pénzügyi és kereskedelmi piacokkal szemben. Emiatt egyelőre nem kell aggódniuk, mivel a dél-kínai nagyváros jüan piaca az elmúlt években virágzott, ami nagyrészt az RMB-eszközök iránti erős befektetői keresletnek köszönhető – melyet a mesterségesen gyengített valuta folyamatos felértékelődése sem akadályozott.

Háromnapos látogatásának zárásaképp Li megismételte a város „pótolhatatlan szerepét” a kínai nyitás és reform terén, és elutazása előtt a riportereknek azt mondta: „nagyon bizakodó vagyok Hongkong jövőbeni fejlődésében” – amit minden bizonnyal a most közzétett intézkedések biztosíthatnak.

Tusor Anita

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »