Elfogadta a szlovák kormány az adó- és járulékreformot

A szlovák kormány ma elfogadta a pénzügyminisztérium által javasolt adó- és járulékreformot. Amennyiben a parlament is rábólint a kezdeményezésre, az alkalmazottak jobban, az egyéni vállalkozók pedig rosszabbul járnak.

Ivan Mikloš kezdeményezése második nekifutásra így már elfogadásra került. Amennyiben a reformot megvalósítják, változik a járulékrendszer, lassan pedig egybeolvad az egészségügyi és a szociális járulék. „A kormányprogram fontos részét valósítjuk meg, ez a rendszer igazságosabb lesz. Egyúttal a vállalkozói környezet javításához is hozzájárul. A paramétereket úgy állítottuk be, hogy az alkalmazottak döntő többségének nagyobb bevétele lesz, mint most” – jelentette ki a programmal kapcsolatban Jozef Mihál, az SaS munkaügyi minisztere. Egyben elmondta, hogy a magánvállalkozók képviselőivel tovább folytatódnak a tárgyalások, elképzelhető, hogy a törvény a parlamentben is változik még.

A pénzügyi tárca terve értelmében a rokkantak és rokkantnyugdíjasokon kívül minden dolgozó egészségügyi járulékai kilenc százalékra emelkednek, az egyéni vállalkozók pedig tizenhárom százalékos járulékokat fizethetnek majd, továbbá legfeljebb havi kétszáz eurót számolhatnak el kiadásként és a befizetett járulékok sem okvetlenül csökkentik adóalapjukat.

A pénzügyminisztérium szerint a lépések szükségesek a költségvetés hosszútávú fenntarthatósága érdekében, de Ivan Mikloš is elképzelhetőnek tartja, hogy a tervezet a parlamenti egyeztetés során még meg fog változni.

Bár a kormány elfogadta a tervezetet, a parlamentben nem biztos a kezdeményezés sikere – az OKS képviselői már jelezték, hogy nem hajlandóak azt támogatni, mindössze az adó- és járulékfizetés egyszerűsítésére vonatkozó részt.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek