Băsescu támogatja a verespataki aranykitermelést

Traian Băsescu román államfő támogatja a verespataki aranykitermelő bánya projektjét, azonban úgy véli, Romániának újra kell tárgyalni a részesedési feltételeket. Az országnak szüksége van a projektre és nincs szükségse sem Magyarország sem a civil szféra jóváhagyására.

Csütörtökön, a Sulinán szervezett diáktáborban nyilatkozott a román államfő a Verespatak ügyéről – tudósít a Mediafax hírügynökség. Băsescu elmondta, az országnak szüksége van a bányára, azonban az újranyitás nem valósulhat meg az Európai Bizottság engedélye nélkül. Szerinte elsősorban a kormány feladata, hogy bátran a közvélemény tudtára adja: a projektet véghez kell vinni – a környezetvédelmi feltételek betartásával illetve a román államot illető részesedés újratárgyalásával. Az államfő az arany felértékelődésével magyarázta a szerződési feltételek újratárgyalásának szükségességét: „öt évvel ezelőtt az arany unciája 600 dollár volt, míg ma 1.700 dollárt ért és az év végéig meghaladhatja a 2.200–2.500-at”. „Nincs még egy ország, amelyik ekkora értéket tartogatna a föld alatt és ne találna megoldást a kiaknázására”– mondta az államfő, hozzátéve, ez az erőforrás nem a civil szervezeteké és nem Magyarországé, akinek holmi engedélyeket kéne adni, Romániának nincs szüksége engedélyre, hisz szuverén állam. Az államfő világossá tette, ellenzékiként is támogatta és ezután is pártolni fogja a verespataki projektet, mint bármilyen más ipari fejlesztést.


Borbély László román környezetvédelmi miniszter pontosított a Mediafax megkeresésére, miszerint az uniós előírások szerint a Bizottságnak nem kell külön engedélyeznie a kitermelést, ennek csupán meg kell felelnie a cianidos kitermelésre vonatkozó legjobb európai gyakorlatoknak. A miniszter elmondta, egyelőre nincs jobb technológia, amit alkalmazni lehet, így az ő elvárása a cianid olyan szintre való csökkentése, mely már nem szennyezi a környezetet, illetve további feltétel a renaturációra szánt 160 millió dollár a kitermelés első – és nem utolsó – éveiben való folyosítása.

Emil Boc miniszterelnök a téma kapcsán közölte, nem rajong a projektért, elsősorban azért, mert úgy gondolja nem kimondottan előnyös Romániára nézve a befektetőkkel kötött megállapodás, de csak a szakértőkkel való konzultáció után hajlandó végérvényesen nyilatkozni az ügyben.


Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt elnöke, Victor Ponta pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, köztudott, hogy a kivitelező kanadai Gold Corporation támogatta Traian Băsescu választási kampányát, így első lépésként átláthatóvá kellene tenni a vállalat ilyen jellegű tevékenységét, még mielőtt a súlyos korrupciós ügybe keveredne Románia.

A szinten ellenzéki Cătălin Ivan, az Európai Parlament képviselőinek szociáldemokrata delegációvezetője szerint akkor lehet érdemben tárgyalni az ügyet, ha feloldják és nyilvánossá teszik a verespataki projekt szerződésének feltételeit, hiszen jelent pillanatban csak elvi kérdéseken folyik a vita, nem tudni konkrétan mekkora haszna származik az országnak és mekkora a vállalatnak a megvalósítás folytán.

Elemzők értékelése szerint Verespatak ügye újabb RMDSZ-szálka az államfő szemében, hisz a projekt egyetlen aláírásra vár, Borbély László környezetvédelmi miniszterére. Ugyanakkor kritikus az elnök kijelentése, miszerint Románia szuverenitását Magyarországgal és a civil szférával szemben határozza meg, mert ezzel gyakorlatilag mindkettőt kizárja döntéseiből.

Faludi Orsolya

Friss hírek