Kínát hackertámadással gyanúsítják

35 millió felhasználó személyes adatait lopták el a Dél-Korea elleni eddigi legnagyobb internetes támadásban, Kína állhat a támadás mögött.

Dél-Korea történetének legnagyobb adatlopása lehet a keddi hackertámadás, mely 35 millió felhasználót érintett. A hackerek, akik egy Kínában bejegyzett internetes címet használtak, jelentős dél-koreai közösségi oldalak adatbázisaihoz nyertek hozzáférést, így akár több millió webhasználó privát adatait is ellophatták – jelentették a koreai hatóságok. Az adattolvajok Dél-Korea harmadik legnagyobb honlapját, a Nate-et és a Cyworld blog oldalát támadták. Az oldalakat működtető SK Communications azt mondta csütörtökön, hogy az adathalászok célpontjai a felhasználók személyes információi voltak, beleértve a nevüket, telefonszámukat, e-mail címüket, személyi azonosítójukat, jelszavaikat és a belföldi nyilvántartási számukat – írta egy vezető koreai lap, a Choson Ilpo.

A Nate portálja elsősorban olyan webes szolgáltatásokat biztosít 25 millió felhasználója számára, mint az e-mail és a keresés; míg a Cyworld közösségi oldalát képek megosztására és kapcsolattartásra használja közel 33 millió dél-koreai. A hacker-támadást követően a 48,6 milliós népességű ország 35 millió felhasználóját sújthatta a keddi adatlopás. A hatóságok úgy vélik, a kiszivárgott adatokat spam üzenetek küldésére vagy adathalász cégektől érkező telefonhívásokhoz használhatják fel. Az oldalak üzemeltetője felkérte a rendőrséget, hogy vizsgálják ki az ügyet – mondta Kim Kvangszu (Kim Kwang-Su) megbízott tisztviselő az AFP-nek, hozzátéve, hogy irodájában még vizsgálják az esetet. „Nincs arra vonatkozó információnk, hogy kik lehettek a hackerek. Ez lehetett az országunkban előforduló legnagyobb hacker-incidens.”

Az ország gyakori célpontja a hackereknek: a jelenlegi akciót is egy sor számítógépes támadás előzte meg az elmúlt hónapokban, melyek célpontja elsősorban a dél-koreai kormány és a pénzügyi cégek voltak. Áprilisban egy, a kormány által támogatott bank esett áldozatul az adathalászoknak, egy hónappal később pedig több mint 1,8 millió ügyfél adatait tulajdonították el a Hyundai Capitaltól. Ezenfelül a kormányzati minisztériumoktól, a Nemzetgyűléstől, az ország katonai parancsnokságától és az amerikai hadsereg koreai bázisától is loptak már adatokat. A korábbi legnagyobb “biztonsági betörés” 2008 februárjában volt, amikor az Internet Auctiont – az amerikai eBay leányvállalatát – hackelték meg, ami több mint tíz millió felhasználó privát adatainak ellopásához vezetett.

A dél-koreai vezetés korábban már kifejezte aggodalmát szomszédai, Kína és Észak-Korea internetes-támadásai miatt: 2004-ben kínai hackerek állítólag információ-tolvaj vírusokat használtak, hogy betörjenek a szöuli kormányzati ügynökségek számítógépes rendszereibe, Peking azonban tagadja mindezt. Phenjant pedig azzal vádolják, hogy ez év márciusában és 2009 júliusában jelentős dél-koreai kormányzati ügynökségek és pénzintézetek honlapjait törte fel. Májusban Szöul azt mondta, hogy északi szomszédja – mely állítólag elit hackeregységeket tart fent és kiberháborút indított a déli vezetés ellen – hacker-támadásokkal bénította egyik legnagyobb bankjának műveleteit – informál a folyamatos incidensekről az AFP.

A sorozatos támadások után a további esetek megakadályozására ez év elején a dél-koreai kormány kidolgozott egy számítógépes biztonsági tervet – számolt be a védelmi intézkedésekről a BBC. Erre azért is volt szükség, mert az ázsiai ország otthonainak több mint 90 százaléka csatlakozik a világhálóhoz, ami a világ legmagasabb arányú webhasználó-közösségét jelenti.

Tusor Anita

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »