Feltételekhez kötik Verespatak támogatását

„Csak akkor támogatja a verespataki beruházást a környezetvédelmi minisztérium, ha száz százalékig garantálja a bányavállalat a projekt biztonságát” – nyilatkozta az Új Magyar Szónak Borbély László tárcavezető csütörtökön.

A minisztert annak kapcsán kérdezték, hogy – meglévén a művelődési tárca által jóváhagyott régészeti mentesítési bizonylat – a „labda” a zöld tárca „térfelére” került.

Borbély hangsúlyozta: európai standardok szerint folyik az engedélyeztetés, a kitermelés megkezdéséről kilenc minisztérium által delegált szakemberek döntenek. Emlékeztetett: az engedélyeztetéssel kapcsolatban kikérték a magyarországi szakhatóság véleményét. Borbély elmondta, személyes elvárása, hogy a biztonsági garanciák mellett a befektető vállalja a kitermelés által érintett területek környezeti rehabilitációját, s az ehhez szükséges anyagi alapot utalja át az államnak.

A politikus úgy véli, érdemes lenne a verespataki kitermelésről szóló, tíz éves szerződést újra tárgyalni, a román állam számára előnyösebb feltételekkel. A miniszter emlékeztetett: most először finanszírozza a környezetvédelmi alap a Kis-Aranyos víztisztításához szükséges szűrő telepítését.

Új Magyar Szó

Friss hírek